Tüntetést hirdetett Gyurcsány a közvetlen államfőválasztásért

 

A volt miniszterelnök a Facebookon fejtette ki nézeteit Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról.

Novák Katalin kegyelmi botránya
Még a kormánypártok soraiban is komoly felzúdulást keltett, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének, K. Endrének. A botány fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

„Lehet-e Nováknál jobb köztársasági elnök? Személyében igen, szerepében nem. Mert az elnöki szerep tartalmát, szuverenitását nem a közjogi szabályok, nem a hivatalt betöltő személy, hanem a rendszer, annak névadója, Orbán Viktor határozza meg” – írja Novák Katalin lemondását elemző, 17 pontot tartalmazó Facebook-posztjában Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, aki „miniszterelnöki megbízott”-ként jellemzi a mostani államfői pozíciót. Erre hivatkozva áll ki amellett a volt miniszterelnök, hogy az államfőt közvetlenül kellene a népnek megválasztania. Mint érvel: „a nép által választott elnök nem a rendszer szolgája, hanem a népé”.

A politikus szavaiból ugyanakkor az is kicseng, tisztában van azzal, hogy egy ilyen módosítást a parlamenten úgysem lehetne átvinni, ezért arra szólít fel, hogy „el kell venni a hatalmon lévőktől az elnökválasztás jogát és át kell adni a népnek”.

A poszt megírása után így került a végére egy 18-ik pont is, amelyben Gyurcsány az utcára hívta híveit: „Két hét múlva vasárnap, mi valamennyien, akik magunk akarunk dönteni a köztársasági elnökről, tüntetni fogunk ezért a jogunkért a Parlament előtt” – írja.

Gyurcsány nincs egyedül a javaslattal, Novák szombat délutáni lemondása után több ellenzéki párt is a közvetlen államfőválasztás mellett állt ki. Erre reagálva Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője vasárnap reggel a Kossuth rádióban már arról beszélt: az nem működik, hogy amikor a baloldal van hatalmon, akkor ők választanak elnököt, amikor pedig mi, akkor válasszon a nép