Esztergom

Szamosvári Zsolt, esztergomi amatőr csillagász már többször is szerepelt a Kemma.hu hasábjain. Az esztergomi csillagász ezúttal nem kevesebbel, mint Esztergomban becsapódó égitest általi elpusztulásának szimulációjával hívta fel magára a figyelmet.

A Szamosvári Zsolt által bemutatott példában a történet szerint egy 100 méter átmérőjű, 17 kilométer/másodperc (3600 kilométer/óra) sebességgel, 45 fokos szögben haladó égitest, aszteroida zuhan Esztergomra (vagy ahhoz nagyságú) kisvárosra. A képekkel illusztrált szimulációban ennek megfelelően a belváros legforgalmasabb csomópontjánál földet érő égitest miatt

a becsapódás pillanatában egy 542 méter széles és 115 méter mély kráter jönne létre a város szívében, ezzel együtt az itt levő épületek és lakóik nyomtalanul eltűnnének”

– közli az amatőr tudós, majd azzal folytatja, hogy „a becsapódás 45 megatonna TNT energiáját szabadítaná fel”, melyről összehasonlításként leírja, hogy az egy Hirosimát romba döntő 21 kilotonnás bomba hatásának felelne meg.

A szimulált pusztításnak ekkor nincs vége, hiszen a becsapódás további hatására iszonyatos erejű lökéshullám keletkezne, amely 16 kilométeres hatókörön belül minden épületet elpusztítana, így Esztergom és a szomszédos Párkány is eltűnne a föld színéről, de még 22 kilométeres körben is összedőlnének a házak.