Magyarország felett viszont csekély esély van a turbulenciára. A legnehezebb helyzetben Bhután

Rázós útra számíthatsz, ha a listán szereplő országok felett repülsz

Magyarország felett viszont csekély esély van a turbulenciára

Fotó: bed and breakfast

Ugyan a turbulencia egyáltalán nem szokatlan jelenség a repülős utakon, tény, hogy az utazás legrosszabb és -félelmetesebb része. Szerencsére van egy oldal, ahol nyomon követhetjük a várható turbulenciát, ilyen adatok alapján pedig országokra bontva is megbecsülhető a jelenség valószínűsége.

 

Turbulencia a leggyakrabban akkor keletkezik, amikor kétféle sebességű levegőtömeg érintkezik, de lényegében minden turbulenciának nevezhető, ami során egy gép heves mozgást végez a légáramlatok sebességének és irányának változása miatta. Ráadásul olyankor is előfordulhat, amikor az égbolt látszólag tiszta.

ANNAK, HOGY AZ UTASOK DURVA TURBULENCIÁVAL TALÁLKOZZANAK ELÉG KEVÉS AZ ESÉLYE, EGYES BECSLÉSEK SZERINT 50 EZER JÁRATONKÉNT MINDÖSSZESEN EGY AZ, AHOL JELENTŐS RÁZKÓDÁSSAL KELL SZÁMOLNI.

Fotó: Gus Ruballo / Unsplash

A Turbli nevű turbulenciamérő portál összeállított egy ranglistát a világ országairól aszerint, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy az adott terület légterében turbulenciával találkozhatnak az utasok. A Turbli saját adatbázisából, valamint az időjárási tényezőkkel foglalkozó NOAA és az UK Met Office adataiból állította össze.

Útvonalakra nézve is készítettek már listát: Ezeken a repülős útvonalakon a legdurvább a turbulencia

Timpu, Bhután fővárosa

Fotó: Pema Gyamthso / Unsplash

A listát havonta újraközlik, a 2024 januárjára vonatkozó átlagos adatok szerint pedig a legnehezebb helyzetben Bhután, a legkedvezőbben pedig 172. helyezéssel az Antarktisz van.

A lista végén található még a Spitzbergák (171.), Oroszország (170.), Grönland (169.) és Kanada (169.) is.

VILÁGSZINTEN BHUTÁNT KÖVETI A NYUGAT-AFRIKÁBAN TALÁLHATÓ GUINEA-BISSAU, MAJD SZENEGÁL, A ZÖLD-FOKI KÖZTÁRSASÁG ÉS NEPÁL.

Európát tekintve a legelső ország a listán a 42. helyen álló Spanyolország, bár az országhoz tartozó Kanári-szigetek, valamint a Portugáliához tartozó Azori-szigetek is előbb, huszadik, illetve tizenötödik helyen végzett.

SPANYOLORSZÁG UTÁN SVÁJC (55.), PORTUGÁLIA (58.), ÉSZAK-MACEDÓNIA (63.), OLASZORSZÁG (65.) ÉS ALBÁNIA (67.) KÖVETKEZIK.

Ez is érdekelhet: Utasként csak egyetlen megoldás létezik az egyre erősődő turbulencia ellen