Miskolc. Az Üvegtigris forgatókönyvírója Búss Gábor Olivér a Múzsa díjas – Fotók

Bánszki Attila, a Szinva Net Zrt. tulajdonosa elmondta, a Covid-járvány időszaka után most felelevenítették a több mint húsz évvel ezelőtti kezdeményezést, és nem is tervezik abbahagyni.

„Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen értékes embereket találunk meg, akik öregbítik Miskolc hírnevét. A Miskolci Múzsa Díj Alapítványért ma már négy cég tevékenykedik: az enyémen kívül az Expert Factor Zrt., a Műépítész Kft. és a Telvill Kft. Munkánkat egyre több támogató segíti akár anyagiakkal is. Felemelő érzés, hogy sokaknak fontos a kultúra a városban.”

Miskolc inspiráló város

Búss Gábor Olivér, a mostani díjazott Miskolcon született. Először fotósként dolgozott, majd újságíró lett a Déli Hírlapnál, később az Észak-Magyarország napilapnál. Mint elmondta, 1998-ban olyan autóbalesete volt, ami sokáig ágyba kényszerítette.

„Akkor úgy éreztem, muszáj végeznem valamilyen tevékenységet. Elkezdtem hát leírni azokat a történeteket, amik nem hagytak békén. Kétféle műfaj foglalkoztat: a vígjáték és a horror. Az elsőt ismerhetik a tévénézők, hiszen annak idején az Üvegtigris forgatókönyvével teljesen ismeretlenül kerestem meg Rudolf Pétert, aki örömmel vette munkámat” – mondta a ma már forgatókönyvíróként számon tartott alkotó, akinek nevéhez kötődik még többek között A mi kis falunk, a Beugró, a Mindenből egy van, a Gólkirályság, a Doktor Balaton, a Drága örökösök és a Kölcsönlakás. Mindig miskolciként tekintett önmagára, sok munkájában jelenik meg a város, de Miskolc jellegzetes karakterei is alapul szolgáltak számos figurájához.

Komoly elismerésnek tartja

Nagyon meglepődött Búss Gábor Olivér, mikor felhívták telefonon, hogy ő kapja meg az idei Miskolci Múzsa díjat.

„Nagy élmény volt ez, egy ilyen napnak megvan a maga becsülete. Ez lesz a második kitüntetésem, az elsőt is Miskolctól kaptam: egy Nívódíjat, amire még most is büszke vagyok” – mondta, majd beszélt a forgatókönyvírói pályája elejéről.

„Középiskolában kaptunk egy könyvet, amiben leírták, hogy formailag milyen egy forgatókönyv, eleinte erre a szakirodalomra támaszkodtam a látott filmek mellett” – árulta el, mint ahogy azt is: további mozi- és tévéfilmeken dolgozik jelenleg is.

boon.hu