Az aHang a brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozóra viszi az üres nemzeti konzultációs íveket

 

Február 1-én, a rendkívüli uniós csúcstalálkozó idején Brüsszelben tart nemzetközi sajtótájékoztatót az aHang. Az aktivisták nem érkeznek üres kézzel, 100.000 érvénytelen konzultációs ívet visznek magukkal. A sajtótájékoztató csütörtökön délután fél 1-kor kezdődik, az eseményt élőben lehet követni majd az aHang Facebook-oldalán.

A sajtótájékoztató célja, hogy a szervezet rámutasson, hogy a kormányfő hamisan hivatkozik a magyar közvélemény 98%-os támogatására a legutóbbi nemzeti konzultáció eredményei alapján. A valóság ezzel szemben az, hogy a választópolgárok mindössze 18%-a küldte vissza a konzultációt – amelyet egyébként ismeretlen helyen tárol és ellenőrizhetetlen módon dolgoz fel a kormány.

Az aHang október végén jelentette be, hogy begyűjti az üres vagy érvénytelenített íveket mindazoktól, akik nem értenek egyet a nemzeti konzultáció kérdéseivel, a kérdésfeltevés módjával, a meghatározott témákkal, illetve úgy vélik, hogy más, égetőbb kérdésekkel kellene foglalkoznia a kormánynak, mint például az oktatás, az egészségügy, a lakhatás vagy épp a környezetünk és az akkumulátorgyárak. Az íveket a civilek január 31-ig gyűjtik.