A Temu letarolta a magyar piacot. Eljött a filléres kacatok és használt cuccok kora?

Trendforduló a magyar e-kereskedelemben, lassul a belföldi új termékes forgalom, a Temu pedig mindent letarol. Végre van számunk a Jófogás és társaihoz, a jövő a használtárus piactereké (is).

Fotó: Zsarnai piac. eszakhirnok.com archív

A covid felpörgette, az inflációs válság viszont visszább fogott abból a hátszélből, ami eddig a magyar e-kereskedelmet hajtotta. A régiós titánok egyre inkább visznek a piacból, a filléres kínai webshopok pláne. Jelen környezetben, a vásárlóerő csökkenése mellett nem csoda, hogy új csodafegyver kell. A következő években ez a használt áruk piaca lehet, a recommerce – derül ki a Growww Digital nevű digitálismarketing-ügynökség és az Adevinta CMH Kft. (Jófogás, Használtautó.hu) közös piaci becsléséből, ami itthon elsőként tesz kísérletet az online használtáru-értékesítés mérésére. Az eredményt és tanulságokat a Forbes.hu-val osztották meg először.

Mi történt? Itthon az objektív mérés hiánya miatt kimarad ennek a piacnak a mérése a teljes e-kereskedelmi kutatásokból, most viszont a Growww Digital-Adevinta-becslés számszerűsítette a méretét.

E szerint 2023-ban az 1500 milliárd forintos újtermék-értékesítésen felül kb. 223 milliárd forint volt a belföldi recommerce-forgalom becsült értéke. Ha egyben kezeljük az új és használt áruk forgalmát, ez 13 százalékos piaci részt jelentene.

Új termék vs. használt termék a hazai e-kereskedelemben (milliárd forintban, 2024-re és 2025-re becsült értékekkel). Forrás: GKID-adatok, a Growww Digital szakértői kutatása és becslése.

Részletesebben. A recommerce-t három fő csatornára oszthatjuk.https://forbes.hu/uzlet/e-kereskedelem-recommerce-temu/?ct=t(N_COPY_02)