Kiss-Rigó csuklás nélkül kivágatna 6 hektár erdőt

Kiss-Rigó László

Wikipedia

Jelmondata: „Erő, szeretet, józanság” („Virtus, dilectio, sobrietas”).

A Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásait a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősítette, és mint kiderült, azt tervezik, hogy egy véderdő minősítésű 6 hektáros erdősávot az egyházmegyének ajándékozzanak. Ennek az erdőnek a helyén építené fel az egyházmegye a sporttagozatos iskoláját. Szeged önkormányzata több lépéssel próbálta az erdő kivágását megakadályozni, de a kormány rendeleti úton eddig minden lehetőséget elvett az önkormányzattól. Az utóbbi hetekben Szegeden széles körű tiltakozás bontakozott ki, ahol civilek és önkormányzati szereplők együtt próbálják rábírni az egyházmegyét, hogy lássa be, hogy van más alkalmas terület, ahol erdőirtás nélkül felépülhet az iskola.

Az ügy kapcsán február 1-re lakossági fórumot szervez az aHang helyi aktivista csoportja, a szegedi aPont. Az esemény célja, hogy az egyoldalú tájékoztatás helyett teret adjanak a párbeszédnek a helyi lakosok és a döntéshozók között.

“Fontosnak tartjuk a lakossági fórum megrendezését, mert azt tapasztaljuk, a szegediekben nagy a bizonytalanság az erdő sorsát illetően. Szeretnénk, hogy végre a lakosok is feltehessék a kérdéseiket, és beleszólhassanak az őket is érintő döntések meghozatalába. Nem egyoldalú tájékoztatás a célunk, hanem szeretnénk, ha kulturált párbeszéd alakulna ki, éppen ezért hívtuk meg az ügy döntési pozícióban lévő szereplőit is” – foglalta össze Tóth Rebeka, az aHang Csongrád-Csanád megyei koordinátora.

A fórumra a szervezők meghívták Novák Katalin köztársasági elnököt is, illetve Kiss-Rigó Lászlót, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökét. Mind a ketten visszautasították a részvételt, az egyházmegye sajtószolgálata külön levelet is küldött a szegedi aPontnak, amelyben azt írták, a lakossággal, szakértőkkel és döntéshozókkal más formában egyeztetnek.

“A Szeged-Csanádi Egyházmegye megkapta levelüket a 2024. február 1-re tervezett lakossági fórummal kapcsolatban. Az Egyházmegye köszöni a részvétel lehetőségét, de a beruházással kapcsolatos lakossági tájékoztatást, a szakértőkkel, tisztségviselőkkel, döntéshozókkal való egyeztetést egyéb fórumokon kívánja megvalósítani” – írták a válaszukban.

A helyi országgyűlési és önkormányzati képviselőket is meghívták, akik közül többen elfogadták az invitációt. A lakossági fórumot február 1-jén, 17 órakor, az IH Rendezvényközpontban (6721 Szeged, Felső Tisza-part 2.) szervezik meg, több szakmai előadó is segíteni fogja a téma megértését.

Az aHang helyi csoportja petíciót is indított, hogy ne az erdő helyén épüljön Szegeden iskola. A petíciót egy hét alatt több mint 1500 ember írta alá.