Skip to content

A kormány maximum 65 ezer vendégmunkásnak ad ki tartózkodási engedélyt 2024-ben

A kormány maximum 65 ezer vendégmunkásnak ad ki tartózkodási engedélyt 2024-ben

Emellett meghatároztak 300 foglalkozást, amelyekben nem foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgár.

2024-ben 65 ezerben maximalizálják a kiadható vendégmunkás-tartózkodási engedélyek és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek számát, miközben tavaly novemberben még 62 ezernél húzták meg a limitet – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Továbbá azt is írják, hogy a maximális értéket a harmadik országból érkező munkavállalók száma egyszer sem haladta meg az elmúlt években, tavaly mindössze 39 ezer engedélyt állítottak ki.

Emellett meghatározták azt a 300 foglalkozást, amelyekben vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel sem foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgár. Ilyen például a tetőfedő, ipari alpinista, szerszámkészítő, kulturális szervező, jogi asszisztens, fényképész, szőlő- és gyümölcstermesztő vagy a felvonószerelő.

Korábban már írtunk róla, hogy a magyar munkavállalók helyzetének javítását várja, miközben mértékletességre inti a vendégmunkások kiűzéséről nyilatkozó pártokat a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

A MASZSZ közleményében arról írt, fölösleges a külföldi munkavállalók elűzését vagy karanténba zárását ígérgetni pusztán hatalmi ambíciók miatt, inkább a magyar dolgozók bérét, munkakörülményeit kellene javítani, és arra törekedni, hogy az olcsón dolgozó vendégek se húzhassák le a hazai bérszínvonalat. Az anyagi helyzet javítása mellett a magyar munkavállalók erkölcsi megbecsülését is hiányolták.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke pedig arról beszélt a Portfoliónak, hogy a hivatalosan közölt 70-80 ezer betöltetlen álláshelynél 2-3-szor több lehet a valóságban, mivel sok pozíciót nem hirdetnek meg a cégek. Kifogásolta, hogy az új vendégmunkástörvényben „komoly korlát, hogy az előző évi üres álláshelyek számában maximalizálják a behozható külföldi dolgozók számát, holott sok állást egyáltalán nem hirdetnek meg, és így nehéz lesz éven belül reagálni a gazdaság változó, dinamikus igényeire”.

 



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük