A honvédelmi miniszter elárulta, hogy Orbán Gáspár jól van, és a csádi missziót készíti elő

A honvédelmi miniszter Indexnek adott interjújának végéből váratlanul kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök katona fia, Orbán Gáspár a csádi misszión dolgozik.

Az Index azt kérdezte: „A miniszterelnök fiának halálhírét keltik a közösségi médiában. Hogyan kezeli ezt a honvédség, különös tekintettel arra, hogy Orbán Gáspár hivatásos katonatiszt? Lehet azt tudni, hogy most hol, milyen rendfokozatban szolgál?”

Amire Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt válaszolta: „Orbán Gáspár katonatiszt, méghozzá egy kiválóan képzett, az egyesült királyságbeli sandhursti akadémián is képesítést szerzett magyar katonatiszt. Odamegy, ahová a parancs szerint mennie kell. Én rendeltem ki összekötő tisztnek. Ez egy hadsereg, nem kívánságműsor, és ő feladatot teljesít. Magyarországon a katonák parancsot teljesítenek. Speciális képzettsége jogi ismerete és nyelvtudása miatt alakulatától a miniszteri kabinetbe vezényelve a csádi misszió előkészítésében vesz részt, más katonai és civil elöljárókkal együttműködve. A százados úr kiváló egészségnek örvend.”

Szalay-Bobrovniczky október elején jelentette be, hogy Magyarország humanitárius és katonai missziót indít Csádban. Ez lenne a Magyar Honvédség első önálló, bilaterális missziója.

photo_camera Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Orbán Gáspár 2019-ben tette le a katonai esküjét, 2020-ban tisztté avatták, később kiderült, hogy egy brit elitakadémián végzett.