Pszichológushoz járni nem olcsó buli. Budapesten nagyjából 15 ezer forintnál kezdődik egy alkalom, tapasztaltabb szakemberhez 20-25 ezer forint alatt már nem nagyon lehet bejutni. Utánajártunk, miért kerül ennyibe 50 perc beszélgetés.

A pszichológia egy nehezen megfogható gyógykezelés, a legtöbben azzal sincsenek tisztában, hogy pontosan mit történik egy ilyen alkalommal, még akkor sem, ha járnak. Első körben fontos szétszálazni, hogy miért fizetünk, kinek és pontosan milyen szolgáltatásért.

Kivel beszélgetünk?

A pszichológus és pszichiáter szakmák közötti határvonalat a legtöbben még értik. A pszichiáter orvos, aki gyógyszereket ír fel pszichés problémáink kezelésére, míg a pszichológus a terápiás üléseken keresztül gyógyít. Az már kevésbé köztudott, hogy maga a pszichológus szakma is végtelenül tagolt: különböző szinteken, különböző edukációs és önismereti háttérrel, különböző kezeléseket nyújtanak a legtöbbször egy nagy tömbként kezelt pszichológusok.

Amikor az ülésért fizetünk, akkor nem csak az 50 percért, de az azt megelőző évekért is fizetünk.

Ahhoz hogy ezt megértsük, tekintsük át a pszichológusképzés folyamatát:

  1. Pszichológia alapszak, BA, 3 év
    (Államilag támogatott/önköltséges)
    Aki ezt elvégzi „viselkedéselemző” diplomát kap és nagyjából csak asszisztensként helyezkedhet el, terápiát, tanácsadást nem nyújthat.
  2. Pszichológia mesterszak, MA, 2 év
    (Államilag támogatott/önköltséges)
    Itt különböző specializációk közül választhatnak a tanulók. Itt válik szét a klinikai specializáció, a gyerek- és iskolapszichológia, a szervezeti és munkapszichológia, a szociálpszichológia, és a kognitív pszichológia.
    Aki ezt elvégzi az „pszichológus”.
  3. Szakképzés, 2-4 év
    (Önköltséges, 2-3 millió forint)
    A klinikai (egészségügyi ellátást végző) szakpszichológus képzés 4 év, Pécsett ez 400 óra elmélet és 900 óra gyakorlat. De vannak más szakképzések is, mint például tanácsadó, sport, szexuálpszichológiai vagy pedagógiai irány. Ezek a képzések már eltérő követelményrendszerrel és képzési idővel bírnak.
    Aki ezt elvégzi az szakpszichológus.
  4. Pszichoterapeuta képzés, 2 vagy 3 év
    (Önköltséges, 2-3 millió forint)
    A szakképzésre épülő szint, klinikai szakpszichológusoknak és pszichiáter szakorvosoknak 2 év, egyéb szakorvosoknak, neuro-szakpszichológusoknak és alkalmazott egészségpszichológusoknak 3 év. A Semmelweisen ez 150+ óra elmélet és 700+ óra gyakorlat.
  5. Módszer-specifikus képzés, 2-5 év
    (Önköltséges, 2-3 millió forint)
    Ez a szakképzéssel párhuzamosan is végezhető képzési szint, amelynek során a pontos módszereket sajátítják el a pszichológusok. A szakképzéshez hasonló mennyiségű elméleti és gyakorlati órát kell teljesíteni.
    Aki ezt elvégzi az „módszer-specifikus pszichológus”, például „kognitív-viselkedésterápiás (CBT) konzultáns”. Ha emellé végzett valaki pszichoterapeuta-képzést is, akkor ez halmozódik, például „CBT pszichoterapeuta” vagy „jungi (analitikus) pszichoterapeuta”.
  6. Egyéni vagy csoportos önismeret, szupervízió
    (Önköltséges, 10-20 ezer forint/óra)
    A szakképzés és a módszer-specifikus képzések során kötelező, képzéstől függően 200-500 óra önismeretben és szupervízióban kell részt venniük a pszichológusoknak. Ezek nagyon hasonlítanak egy pszichoterápiához, céljuk, hogy megdolgozzák a pszichológus személyiségét és felkészítsék érzelmileg a későbbi terápiás helyzetekre.

A képzésen végigérni 8-12 év és legalább 6-8 millió forint.

Természetesen nincsen mindenkinek szüksége jungi analízisre vagy viselkedésterápiára, mesterszakot végzett pszichológusok is kínálnak pszichológiai vagy életvezetési tanácsadást, ezeknek az ára értelemszerűen olcsóbb.