Konkrétan az orromba ment a kávé…Szvoboda a kommenthuszár. Ezek mennek

Szvoboda Laszlo

Ez volt a program, amivel a városvezetés indult. Ha volt az átalakításra konkrét kezdeményezésed, beszédes, hogy nem sikerült hozzá sem a frakciót, sem a városvezetést megnyerni és az is, hogy nem maradt végül fenn.
Arról nem beszélve, hogy a Salkaházi egy politikai termék, az átalakítása politikai kezelést igényelt (volna), amiben sajnos senki nem volt különösebben jeles.
Egy sikertelen önkormányzati képviselő számára az saját pártjától való távozás vagy a vetélytárs pártokkal való összejátszás lehet rossz taktika, mert a politikai karrierjének és a képviselői munkájának kiszámíthatatlanságot és instabilitást hozhat. Az alábbiakban kifejtem, miért, és adok tippeket arra, hogy miként lehet javítani a viszonyt a saját párttal.
Távozás saját pártjától:
Elveszített támogatás: Ha egy önkormányzati képviselő kilép a saját pártjából, elveszítheti a párt támogatását és erőforrásait. Ezek lehetnek kampányfinanszírozás, infrastrukturális segítség, politikai hátterek és a párt hírneve.
Elveszített hűség: A választók és a választókerület lakói általában a pártokon keresztül azonosulnak a képviselőkkel. Ha valaki kilép a pártból, az elvesztheti azoknak a választóknak a támogatását, akik a párt miatt szavaztak rá.
Összejátszás vetélytárs pártokkal:
Szétaprózott ellenzék: Ha egy sikertelen önkormányzati képviselő más pártokkal próbál együttműködni a saját pártja ellen, az az ellenzéki szavazók szétaprózódását eredményezheti. Ezáltal a kormánypártok könnyebben tarthatják meg hatalmukat.
Elfogadhatatlanság a választók szemében: Az összejátszás vetélytárs pártokkal az adott képviselőt árulónak vagy opportunista politikusnak tüntetheti fel a választók szemében. Ez ronthat az ő politikai hitelességén és esélyein a választásokon.
Tippek a viszony javítására a saját párttal:
Kommunikáció: Fontos, hogy a képviselő tartsa a kapcsolatot a pártvezetéssel és a párttagokkal. Kommunikálja az aggodalmait és az ötleteit a pártja belső fórumain keresztül.
Pártbeli részvétel: Vegyen részt a pártjának tevékenységeiben, kampányokban, és tegyen azért, hogy a párt sikeres legyen az önkormányzati választásokon.
Kritika konstruktív formában: Ha bírálja a pártját vagy a vezetőket, tegye ezt konstruktívan és ne nyilvánosan. Vegyen részt pártbeli vitákon és javaslatok kidolgozásában.
Keressen közös célokat: Próbáljon megtalálni közös célokat és értékeket a pártjával, és dolgozzon ezek megvalósításán.
Bízzon a párt belső folyamataiban: Az önkormányzati képviselőnek bíznia kell a pártjának belső demokratikus folyamataiban és választásokban, és hagyja, hogy azok döntsenek a párt vezetéséről.
Az önkormányzati képviselő számára a legfontosabb, hogy hű maradjon a választóiakhoz és a pártja értékeihez, miközben konstruktív módon részt vesz a pártbeli tevékenységekben és megőrzi a politikai stabilitást.
Hajrá DK!

6

Zoltan Borkuti

Daniella Weisz ( Mi a siker?) sikeres/sikertelen önkormányzati képviselőről leszel szíves a – FB oldalad átnézése után- a Főfővárosban osztani az észt. Nálunk Sebe-Gazdig Judit esetében már megtetted. 7 szavazókörből 7-ben bukott.
  • Tetszik

     

  • Válasz
  • Módosítva

Szvoboda Laszlo

köszönjük a ChatGPT-nek.

3

 

Szvoboda Laszlo Kedves Laci, attól még igaz. Főleg, hogy így bevéded, egyre világosabb a gyanú, hogy Borkuti úr már másik csapatban kíván játszani. Hát tegye. Laci, tudom, hogy Te yűlölöd a DK-t, de ha félreraknád az irántunk érzett zsigeri utálatot, akkor néhány összefüggésre rájöhetnél.

 

Zoltan Borkuti Ön egy igazi nyomozó!
Szerintem Budapest közelebb van Miskolchoz, mint Királyegyháza…
Bizonyára örül, hogy nem Sebe-Gazdig Judit jutott be, hanem a fideSS jelöltje. Fura, hogy egy elvileg DK-s képviselő testvére CÖF szimpatizáns.

Zoltan Borkuti

Ön semmit sem ért.

 

Zoltan Borkuti Kedves Zoltán, szerintem jobb ez így, hogy semmit sem értek. Vannak dolgok, amik minél messzebb vannak tőlem, annál jobb nekem. Remélem 2024 tisztábbá és egyszerűbbé teszi a képet. Árulások és belső feszkók nélkülivé.
 Ne fáradjon velem. JOGÁLLAM: hejőcsabai cementgyár1994 ; sima adásvételi per 20 év, kártérítési per 20 év, végrehajtás 20 év. 2054-ben találkozunk.
„Az 1993. évi XXXI. törvénnyel kihirdetett, az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló, Rómában, 1950. november 4-én kelt Egyezmény (a továbbiakban: Egyezmény) 6. cikk 1. pontjában írt tisztességes tárgyaláshoz való jog magában foglalja az ügyek tisztességes és észszerű időn belüli tárgyalásával, valamint határozat hozatalával kapcsolatos jogot. Ezzel összhangban Magyarország Alaptörvénye (a továbbiakban: Alaptörvény) is deklarálja az ahhoz fűződő jogot, hogy a bíróság a jogokat és kötelezettségeket tisztességes és nyilvános tárgyaláson, ésszerű határidőn belül bírálja el. A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (a továbbiakban: Pp.) 2. § (1) bekezdése alapján a bíróságnak a polgári perben az a feladata, hogy érvényesítse a felek jogát a perek tisztességes lefolytatásához és észszerű időn belül történő befejezéséhez. A polgári perben a tisztességes bírósági tárgyalás követelményének része a per ésszerű időn belül való befejezése.[4] Az észszerű időn belüli befejezéséhez való jog a polgári per folyamatában bizonyos esetekben ütközni látszik más jogokkal, így különösen a jogorvoslathoz való joggal, ezért szükséges az egyes jogok összhangjának megteremtése, különös figyelemmel az új polgári perrendtartás folyamatban lévő kodifikációjára is.”
Lehet, hogy egy kép erről: 13 ember és szöveg
  • Tetszik

     

  • Válasz
  • Módosítva

Szvoboda Laszlo

 🤣🤣🤣🤣
Édes Istenem, Daniella…

Szvoboda Laszlo

melyik Laci?

 

Szvoboda Laszlo Laci, ez Neked szólt. Valamiben nincs igazam? Várom a pontosítást.

 

Szvoboda Laszlo Ha folyamatosan vigyorgó reakciókat kapok Tőled, akkor az az érzésem, hogy lenézel, szerinted hülye vagyok.

Szvoboda Laszlo

 Menjünk sorban, Daniella!
1.) Elég mókás a feltételezés (mikor először olvastam, konkrétan az orromba ment a kávé), hogy _én_ _bevédem_ _Borkuti Lacit_. Egyáltalán nem védtem be, de ami még fontosabb, Borkuti Lacit legjobban talán azzal lehetne megátkozni, hogy: védjen meg téged Szvob. 😃 (ezért a nevető fej)
2.) Nem ismerem pontosan Laci és a pártja viszonyát, így arról nem tud lenni véleményem, meg nem is tartozik rám. Lacival évek óta tartó vitáink vannak, főként szakmai kérdésekben, de egy dolgot magabiztosan ki tudok jelenteni, Laci nemigen volt illojális a polgámesterhez, még kiélezett helyzetben sem.
3.) Nem gyűlölöm a DK-t, ha elolvasod a témában megjelent egyetlen nyilvános megnyilatkozásomat, ott sem általánosságban véve a DK-val volt problémám, hanem a helyi DK vezetésével, Lacival pedig szakmai, de arra most nem térek ki, mert részint nem ide tartozik, részint pedig ő maga unásig ismeri.
+ 1.) a nevetés annak szól, hogy ön magabiztosan osztja az észt Miskolcról és a helyben elvárt helyes magatartásról úgy, hogy közben nagyon kevés ismerete van a helyi viszonyokról. Ez utóbbit nem tudom a szemére vetni, hiszen Budapestről nem is elvárható, hogy ezeket pontosan ismerje, lássa, értse, de a másik oldalon ez a hiányosság szokott indukálni egy visszafogottságot. Nos ez Önben nincsen meg, sőt, a fenti hiányokat példátlan elfogultsággal tömi be.
+ 2.) A ChatGPT-s írás rémesen kellemetlen volt. Iszonyú, ciki, kínos. Különösen úgy, hogy sajátként tüntette fel.

2

 

Szvoboda Laszlo Világos, köszönöm a tiszta beszédet.
Abban igazad van, hogy nem látok bele a miskolci politika boszorkánykonyhájába, így – mint bármelyik átlagember – a médiából, „tűzhöz közelebb ülő” ismerőstől, politikussal való személyes beszélgetésből tudok információhoz jutni. Ezek a források torzíthatnak, hiszen mindenki a saját nézőpontján keresztül értékeli a folyamatokat. Alapvetően budapesti vagyok, de Miskolc a második otthonom, így – noha a háttérfolyamatokkal, erőviszonyokkal, a ki-kinek a lekötelezettje történetekkel tényleg nem vagyok tisztában – látom, mi történik a városban. Bíztam abban, hogy valami jó dolog történik, de a csalódás annál nagyobb.
Sok tekintetben egyet tudok érteni az említett leveleddel, de a hangsúlyok eltérőek.
Másként tekintettem a politikára, annak résztvevőire 2019-ben, és akkor az összellenzéki összefogás + a pártok felett álló karmester kombója jelentette számomra is a tutit. Balos, zöld várost akartunk. Miskolcra is és Budapestre is meg mindenhova. A bal és a zöld kombinációjában továbbra is hiszek, de Miskolcon valami nagyon félrement.
Nekem, mint környezetvédőnek a tömegközlekedés tönkretétele és a zöldfelületek csökkenése fáj a legjobban. Kb. ugyanaz, mintha maradt volna a Kriza-féle önkormányzat. Miért is ment bele Veres Pál az előző bagázs projectjeibe? Miért kellett a vár-rémálmot elkezdeni? Miért van minden Holding cégnél 4-5 FB-tag? Ezek azok a kiábrándító lassú mérgek, amik elfogultsággal töltenek fel. Kritikai hangot két helyen fogalmaztak meg: az egyik Te voltál, a másik a DK képviselői, elsősorban Mokrai, Szilágyi (Jobbikosként is voltak jó megszólalásai). Akkor, amikor azt látom, hogy a bűn rossz tömegközlekedés miatt Szilágyi emeli fel a szavát (aki használja is, tudja miről beszél), és elmondja, hogy bizony nem minden pénz kérdés, akkor elgondolkodok, hogy valami nem stimmel a Városházán.
A Disney-vár miatt a DK-val lojálisabb, Maros Éva-féle Minap fogalmazta meg a segélykiáltásokat.
Igazad van, hogy néha túl vehemensen fogalmazok, néha olyanokkal szemben is fogalmazok meg kritikát, akikkel szemben nem kéne. Ezért kellenek iránytűk. Tájékozódási pontok.

 

Szvoboda Laszlo Ha már ismerősök vagyunk (bár személyesen soha nem találkoztunk), inkább tegeződjünk.

Szvoboda Laszlo

 Nem a vehemnciával van a baj, Daniella.
A tömegközlekedést nem a városvezetés tette tönkre, hanem az, hogy egy jónak tűnő, de pazarló tömegközlekedéshez szoktatta hozzá magát Miskolc 20 év alatt. Közben kiesett majd minden forrás, amit erre lehetett fordítani, vissza kellett vágni arra a szintre, amire még van pénz. A város pedig a lehető legjobbat hozta ki abból, ami van, úgy, hogy a kormány mindent elvont, amihez hozzáfért (többek közt a tömegközlekedésre adott direkt támogatást is – cc 500miilió Ft) – ezt a polgármester számtalan alkalommal elmondta.
A kritika és a hőbörgés között viszont tegyünk különbséget. Amivel kapcsolatban én kritikát fogalmaztam meg, oda minden egyes esetben kidolgozott javaslatot is tettem. Mokrai, Szilágyi, Maros Éva hőbörgései nem tartalmaznak irányt, csak kurucos ellenzéki melldöngetést, amiből az ellenzéki attitűd teljesen valid, de racionalitás és életképes javaslatok híján csak Ikarosz-szerű repülési kísérletekhez vezet. Javaslat pedig nem volt. Soha. (Pl.: Nem minden pénz kérdés – ez egy üres állítás, tartalommal pedig ezek soha nem teltek meg. Tömegközlekedés ügyben egyébként éppen most vezetett be a város egy másik menetrendet, ami egyelőre beválni látszik, nos ahhoz sincs köze a fenti uraknak.)
Gyanúsítgatások, sejtető félmondatok viszont gyakran voltak, amiknek a végén a konkrét javaslat mindössze annyi lett, hogy ne a polgármester embere legyen ott, ahol, hanem a DK-é. Bocsánat, Daniella, ez kevés. Ez nem politika, hanem önérdekérvényesítés. Ebben nincs város, nincs bal, nincs zöld. Csak önérdek.
A zöld-kritika cserébe tényszerűen téves. Érdemes megnézni az adatokat, aztán véleményt formálni. A Feb-tagokkal kapcsolatban javaslom megkérdezni Tompa és Mokrai urakat, mert ők történetesen feb-elnökök, az előbbi éppen az emlegetett MVK Zrt.-nél.
Laci ebben is különbözik tőlük, mert neki a legtöbb estben volt konkrét javaslata, maximum nem jó, de legalább lehetett miről vitatkozni. Mokraival, Szilágyival nincs miről, sajnos, mert nem állítanak semmit valójában. Üres mondatok, frázisok, teljesítmény pedig 0.0.
Az a politika pedig, ami azt tűzi a zászlajára, hogy csak egy maradhat, az számomra sem nem demokrata, sem nem liberális, de (és ami még ezeknél is nagyobb baj) nem okos és nem fenntartható.

 

Szvoboda Laszlo „A tömegközlekedést nem a városvezetés tette tönkre, hanem az, hogy egy jónak tűnő, de pazarló tömegközlekedéshez szoktatta hozzá magát Miskolc 20 év alatt.”
A hálózat alapjában véve jó volt 2006-ig, és ami a legfontosabb: sokan használták. Az első csapást 2006 jelentette. Ki merem jelenteni, hogy az akkori kormány is ludas volt, hiszen akkor történt egy jókora forráscsökkentés. Az akkori válasz egy nagyon rossz, hatékonytalan hálózat lett (sok együttfutás, viszonylatok értelmetlen szétvágása).
2019-ben még rosszabb volt a helyzet. Az ~500 milliós normatív támogatás hiányzik, de ha megnézzük, az a pénz megvan: idén nagyságrendileg ennyi elmegy Salkaházy-támogatásra. Ez is egy szerintem fölöslegesen életben tartott fideSS-vívmány.
„Tömegközlekedés ügyben egyébként éppen most vezetett be a város egy másik menetrendet, ami egyelőre beválni látszik, nos ahhoz sincs köze a fenti uraknak.” Sokkal jobb a mostani menetrend, ez tény. Kérdés: ha nem fogalmaztak volna meg kritikát (akár hőbörgést), lett volna változás?
„Ez nem politika, hanem önérdekérvényesítés.”
Ebben egyetértek. A sorrend: kritikai észrevétel, javaslattétel.

Szvoboda Laszlo

kedves Daniella! attól, hogy azt írja, hogy fideSS, csak azt vallja be, hogy fél tőlük. Ez ugyanaz pszichológia, mint amikor a gyerek kigúnyolja, eljátssza azt, amitől fél. Ráadásul rém kellemetlen is és még ostoba is, mert az SS-hez semmi köze a magyar kormánypártnak. A szavak használatával pedig vigyázni kell, mert ha túl korán elhasználunk bizonyos kifejezéseket, már értéktelenek lesznek, mikor valóban szükség lenne rájuk.
A Salkaházi (pontos i) támogatásra lehet fideszes vívmányként tekinteni, de erre 2019-ben a mostani városvezetés vállalást tett. Mindenki. Azok is, akik most fideszt kiáltanak. Érdemi vitát pedig én soha sem hallottam róla. Az hogy fideszes vívmány, komolytalan és méltatlan ellenérv egy szociális juttatással szemben, még ha ismerjük is annak 2019 előtti használatát. (v.ö. gyilkosság esetén sem a kést ítélik börtönre.)
2019-ben Veres Pál és a VV hatalomralépésekor a legeslgelső érdemi probléma, amivel szemben találta magát az új városvezetés, éppen a tömegközlekedés volt. Azóta keresik a megoldást abból a forrásból, ami rendelkezésre áll. Most készült egy új koncepció, egy új menetrend, ami, reméljük, pozitív változást hoz.
(ismét csak zárójeles, hogy mennyire nem fekete és fehér a világ, az új koncepció megalkotására a városháza Vitézy Dávidot kérte fel, vagyis, ha bejön az új menetrend, a városházi kollégák mellett neki is jár egy pacsi)
Vagyis igen, nem a hőbörgés oldja meg a problémákat, hanem a munka, csak sajnos utóbbiban sokkal-sokkal kisebb a tolongás, ami érthető, hiszen a munkához kell ismeret, tudás, ötlet, kitartás, szorgalom, önreflexió. A hőbörgéshez meg elég annyit mondani: fideSS.

z

Szvoboda Laszlo Kedves Laci!
Nem félek a Fidesztől, de próbálom minél távolabb tartani magamat tőlük. De ha zavar, a hivatalos módon írom a nevüket. Végülis nem Voldemortról van szó, csak egy pártról, amit előbb-utóbb elsöprünk.
A Salkaházival az a fő bajom, hogy nagyon széles körben nyújt támogatást, miközben a ténylegesen rászorulókon sem segít igazán, mindezt úgy, hogy a város költségvetésén egy jól látható kiadást jelent. Kár, hogy a helyi politika tabuként kezeli a drasztikus korrekcióját. Igaz, ha sokan kapnak a támogatásból, az sok szavazatot jelent…
Vitézy bevonása jó ötlet, sokkal jobb lett a tömegközlekedés a módosítások után. Érdekesség: a hírek szerint Vitézy lesz az LMP főpolgármester-jelöltje Budapesten. Mit fog ezért kapni a 99-esektől…

Szvoboda Laszlo

 Soha senki nem kezdeményezte a Salkaházi korrekcióját, különösen úgy nem, hogy nem átalakításra, hanem megtartásra és bővítésre tettek vállalást. Ezért tartom picit hipokritának a mára szociáldemokratává lett politikusokat, hogy egy olyan dolgot kritizálnak, aminek megváltoztatására kísérletet sem tettek mondjuk elvi, vagy igazságosság alapon. Egy új rendszer megalkotása alkotás, ami munkát vár el, de azt mondani, hogy ne legyen, az sokkal könnyebb. Vagy azt, hogy legyen, de hagy osszam ki én.

 

Szvoboda Laszlo Az hogy nem kezdeményezte senki a korrekciót, az egy nagy fekete pont a teljes elitnek, beleértve a DK képviselőit is.

Szvoboda Laszlo

 🤷🏻
És most elárulom, hogy az egész beszélgetésbe csak azért mentem bele, hogy egy pici ízelítőt adjak, hogyan vezetik önt is félre hangzatos, leegyszerűsítő igazságokkal, amikkel a legnagyobb baj a nap végén, hogy tulajdonképp nem is igazak, legalábbis abban a formában semmiképp nem azok. És azért, hogy lásd, a valóság mindig sokkal összetettebb annál, mint amiről könnyű egymondatos véleményt formálni.

 

Szvoboda Laszlo Elfogadom, amit írtál, és köszönöm, hogy kifejtetted a gondolataidat – még akkor is, ha nem értünk mindenben egyet.
Az eredeti poszttól erősen eltértünk, de remélem senki nem veszi zokon. Még egyetlen kérdésem lenne (mint Columbonak), bízom benne, hogy nem haragszol érte.
A vár-ügy az egy olyan ügy, amiről nehéz visszafogottan kommunikálnom. Nagyon komoly öngól, egy hatalmas barbarizmus, a fél ország rajtunk szörnyülködik (a másik fele röhög), mert sikerült tönkrevágni egy olyan műemléket, ami páratlan kincs volt. A Fidesz kultúrpolitikája, az épített környezethez való viszonya tudjuk, milyen. A poloskán is kár számonkérni, hogy miért büdös. De az, hogy a polgármester továbbra is kitart a prjocet folytatása mellett, az érthetetlen. Nem olvassa a cikkeket? Nem hallja az emberek hangját? Ha elolvasná a saját FB bejegyzése alatti kommenteket! Az emberek (leszámítva az elvakult Fidesz-fanokat) nem a folytatást akarják. Nem értem ezt a vakságot, emögött nincs racionalitás. Ehelyett olyan közhelyeket kapunk, hogy „a vár nem maradhat torzó”. Tök jó volt torzónak.
Tudom, hogy már nem vagy belső ember, meg nem is a döntéshozatali mechanizmus kiteregetését kérem Tőled, csak egyszerűen nem értem, miért történik az, amit nem sokan szeretnének. A műemlékes, építész, régész szakma, a lakosság jó része a folyamat leállítását és újratervezését kéri, erre a főnök a folytatással kampányol. Maros Évára lehet mondani sok rosszat, de legalább ő kiállt a várért (legalábbis a Disney-vár project ellen). És konkrét javaslatokkal nem neki kell előállni, vagy nekem. Egy szakmai testületet kell összehívni, akik sok év alatt összeállítanak egy rekonstrukciós tervet. Igen, évek alatt. A Budavári Palota elkészülte évtizedekig a világháború után. A politikusnak ez nyilván nem pálya, eredmény kell gyorsan, amit fel lehet mutatni, ciklusokban gondolkozik.

László Borkuti

Szvoboda Laszlo Élvezettel olvasom a kibontakozó párbeszédet, de nem mehetek el szó nélkül amellett a közlés mellett, hogy nem kezdeményeztem a Salkaházi programmal kapcsolatosan annak átalakítását. Bizonyára léteznek jegyzőkönyvek, illetve számítások arra vonatkozóan, hogy a támogatás limitjét, ami jelenleg 285 000 Ft, szállítsuk le a min. a felére, és az így képződő rászorultak tömegét, részesítsük nagyobb támogatásban. Tettem javaslatot, hogy a Salkaházi Sára Miskolc Program-ot is alakítsuk át, mert nem mutat jól – a támogatások kifizetése mellett -, hogy a megörökölt gondolatot, a szépkorúaknak szóló közösségi rendezvényeket (lásd. a Miskolc Város Kultúrájáért Miskolc Város Kultúrájáért Közalapítvány által szervezett eseményeket + Salkaházi Mozi ) az előző ciklusban megalkotott modell szerint a FIDESZ is folytatja, Hubay György a programigazgató neve alatt, és a közösségi média felületét is Ők kezelik, Ők az adminisztrátorok, Ők szólítják meg híveiket stb.https://www.facebook.com/salkahaziprogram. (érdemes tanulmányozni!) E lényeges átalakításra a frakció előtt tett javaslatomat (pl. névcsere is) elsöpörte a „pénztelenség” illetve a források megteremtése után a városházi pragmatizmus, pontosabban mi a legegyszerűbb megoldás, mi jár kevesebb adminisztrációs teherrel, meg a GDPR stb. Az alpolgármester asszony alternatív számításokat is végeztetett, külön sávok szerinti bontásban, de történt, ami történt. Hogy milyen logika mentén „salkaházizunk” jövőre, azt érti, aki érti(!?)
Salkaházi Sára Miskolc Program
Salkaházi Sára Miskolc Program

Salkaházi Sára Miskolc Program

Zoltan Borkuti

mint „salkaházi kizárt” https://szinvavarosaert.hu/program/
Veres Pál: Nagy-Miskolc Program
SZINVAVAROSAERT.HU
Veres Pál: Nagy-Miskolc Program

Veres Pál: Nagy-Miskolc Program

  • Tetszik

     

  • Válasz
  • Módosítva

 

László Borkuti Pff az a FB oldal… Holló Bandi, ZPF, szép kis arcképcsarnok.
„Tettem javaslatot, hogy a Salkaházi Sára Miskolc Program-ot is alakítsuk át…”
Nagy kár hogy nem fogadták el, erre külön programirodát fenntartani teljesen nonszensz (jó, tudjuk, miért van ez így), elég lett volna kiosztani X db ingyenjegyet a színházba vagy az állatkertbe, stb., aztán menjenek a saját szeretteikkel akkor, amikor alkalmas, arra, ami az ízlésüknek megfelel. Az is sokatmondó, hogy ezeken a rendezvényeken szinte csak a gagyit kapták az idősek.

Szvoboda Laszlo

A torzó a mostani állapotra vonatkozik. Így nem maradhat.
A polgármester nem azért döntött a vár átépítésének folytatása mellett, mert neki így tetszik, vagy egyetért vele, hanem azért, mert ez a racionalitás, ha úgy tetszik, ez a projekt már 2019-ben egy olyan egyirányú utca volt, amiben tolatni sem lehet.
A vár beruházás félbehagyása, vagy visszabontása (elmebeteg ötlet) tökéletesen irracionális. Ilyen javaslatokkal élhet a lakosság, élhetnek azok, akiknek nem kell, hogy ismeretük legyen arról, hogyan zajlik egy ilyen fejlesztés. Politikus, vagy újság főszerkesztője ilyet nem tehet felelősséggel.
Ez pontosan az a jelenség, amiről korábban beszéltünk: hangulatkeltés, hőbörgés, tagadás. Érdemi, használható javaslat semmi.
  • Tetszik

     

  • Válasz
  • Módosítva

 

A helyzet olyan, mint egy görög drámában. Senki nem akarja azt, ami történik/történni fog (kivéve a NER képviselőit), de mégis megtesszük. Lehet, hogy örökölt a jelenlegi városvezetés kötelezettségvállalást (volt ilyen?) az előző garnitúrától. Lehet, hogy létezik a jogfolytonosság elve. Nekem mégis ezrszer többet ér a múltbéli örökségek megőrzése, mint holmi szerződések. A múlt örökségét megőrizni és továbbadni erkölcsi kötelességünk, és a jövő generációi szigorúan fognak megítélni minket a vár tönkretétele miatt. Szomorú, hogy ebben az erkölcsi-jogi dilemmában nem egy Antigonénk van, aki Kreón (=NER) parancsával szembeszegülve megvédi a várat, hanem egy sereg Iszménénk van.
Jogilag biztosan védhető, de erkölcsileg bűn volt tehát elkezdeni 2021-ben a beruházást. És most, hogy áll az egész, most sem nyilvánvaló a Rosttás-féle tervek szerinti haladás. Nem én mondom ezt, hanem szaktekintélyek:
„Most az építkezés leállása után végre ideje lenne, hogy az építtetők megtegyék azt a legfontosabb lépést, amelyet már a projekt megkezdése előtt meg kellett volna tenniük: komoly és felelős szakemberek hiteles véleményét kikérni arról, hogy mik is a diósgyőri vár legfőbb értékei, mire szabad, lehet és érdemes használni az épületet és hogyan, ki és milyen forrásokból tudja majd megfelelően üzemeltetni.” (forrás: https://archeologia.hu/diosgyor-egy-muemleki-amokfutas-vege Dr. Buzás Gergely régész-művészettörténész írása).
Lehet azt állítani, hogy most már haladni kell a megkezdett úton, ami lehet, hogy jogilag igaz, de műszaki, esztétikai és erkölcsi szempontból sem állja meg a helyét. Még akkor sem, ha a Minap nyilvánosan hülyézi le a tervektől eltérést, netán a részbeni visszabontást követelőket: „Már a tervek is finoman szólva megosztották a közvéleményt, a jelenlegi állapot azonban senkinek sem jó. A józanabb hangok mellett vannak, akik a beruházás leállítását, ad absurdum a „ráépítések” visszabontását követelik.”
„Érdemi, használható javaslat semmi.” Folyamatosan adják cikkek formájában a vészjelzéseiket a régészek, építészek, művészettörténészek, akik megszólalnak a vár ügyében. Konkrét javaslatot a pontos helyzet ismeretében nyilván nem tudnak adni. De a megoldást a SZAKEMBEREKNEK kell javasolni, az esetleges módosítás racionális vagy irracionális voltáról is szakemberek nyilatkozata hiteles. Remélem, ezen nem bántódsz meg, ha például rockdalok akkordmenete a kérdés, akkor is megkérdőjelezhetetlen a hozzáértésed. Én úgy látom, hogy az önkormányzat nem is akar hallani a tervek módosításáról, az ilyen „nem és kész” dolgok pedig zavarnak.
Diósgyőr, egy műemléki ámokfutás vége - Diósgyőr, egy műemléki ámokfutás vége Archeologia
ARCHEOLOGIA.HU
Diósgyőr, egy műemléki ámokfutás vége – Diósgyőr, egy műemléki ámokfutás vége Archeologia

Diósgyőr, egy műemléki ámokfutás vége – Diósgyőr, egy műemléki ámokfutás vége Archeologia

Szvoboda Laszlo

 “Nekem mégis ezerszer többet ér a múltbeli örökségek megőrzése, mint holmi szerződések.”
Ez egy igen becsületes és őszinte mondat. És meg is értem, csakhogy neked sem politikai, sem jogi felelősséged, ahogy azoknak sem, akik politikusként a palya széléről kiabálnak, hogy mit hogyan kellene csinálni. Nekik is van véleményük, csak felelősségük nincs, sem jogi, sem gazdasági, sem politikai, az erkolcsit meg hagyjuk is.
Ugyanez a helyzet amúgy a szakértőkkel is. Mindenki a saját szemszögéből nézi és abból minden bizonnyal igaza is van. A szakemberek javasoltak sokat, nagyon sokat és a városvezetés sok dolgot figyelembe is vett, amit a jogi, gazdasági lehetőségek engedtek. De az ostor végén mégiscsak van egy polgármester és egy általa képvisel város aki és ami el fogja vinni a balhét minden értelemben.
A befejezés tehát minden megoldások közül a legkevésbé szar. Szar, de a legkevésbé az, mert a vár építésének a helyzete egy csapda. A NER így működik és sok esetben nincs belőle kiút. Sok esetben van, de ez most pont nem az.

Szvoboda Laszlo

Ez volt a program, amivel a városvezetés indult. Ha volt az átalakításra konkrét kezdeményezésed, beszédes, hogy nem sikerült hozzá sem a frakciót, sem a városvezetést megnyerni és az is, hogy nem maradt végül