Tóta W. Hogy szerezzük vissza a Matolcsy gyerek Porschéját… hát, ez valószínűleg megfeküdné még a Békemenet gyomrát is

Nem, Magyarországon ez nem ilyen lesz. Itt a bűnök súlyosabbak és látványosabbak. A bizonyított, sokmilliárdos korrupciós ügyek nemcsak holmi miniszterhelyetteseket érintenek, hanem az Orbán-családot, közvetlenül. Az ügyészség bűnpártolásai sem egy felfüggesztettet érnek. Roppant közpénzek jellegét kell majd újratárgyalni, és a hozzájuk tartozó éveket.

Hogy mennyire lehet sikeres stratégia bűnözőkért és lakájokért tüntetni, azt viszont kicsiben eljátsszák nekünk a lengyelek. Lesz csontváz minden hétre. Most még utcára viszi a PiS híveit a lojalitás, az összetartozás és a vereség közös élménye. De forradalmat Táncsicsokért, hősökért lehet csinálni, nem elnöki kegyelemmel kimosdatott latrokért. Szabadságért, egyenlőségért, testvériségért esetleg. De azért, hogy szerezzük vissza a Matolcsy gyerek Porschéját… hát, ez valószínűleg megfeküdné még a Békemenet gyomrát is.

Rendszert váltani csak így lehet: országos szemétszedéssel. Különben minek váltanánk rendszert egyáltalán, ugyebár.

Szóval nem, nem ilyen lesz ez Magyarországon, amikor eljön a vége, hanem sokkal fájdalmasabb. Viszont messze van az még. És addig még sok-sok bűnt és zsákmányt fel lehet halmozni. De kicsit már kellemetlen lehet belegondolni, hogy minden egyes lopás közelebb hozza a leszámolást, és tovább élesíti a bárdot.

A szerző a HVG munkatársa