Két izraeli túsz holttestét mutatta be egy videón a Hamász, miután figyelmeztette Izraelt, hogy megölhetik őket, ha nem hagyja abba Gáza bombázását – írja a Reuters.

Az Izrael elleni október 7-i terrortámadást végrehajtó palesztin szervezet már vasárnap kitette az első videóját Yossi Sharabiról és Itai Szvirszkiről, azt ígérve, hogy hamarosan újabb információt oszt meg a sorsukról. Hétfőn már a holttestükről tettek ki felvételeket.

Az újabb videón az egyik legismertebbé vált túsznak, a Supernova fesztiválról elrabolt egyik lánynak (ő volt, aki az életéért könyörgött, miközben a barátját elválasztották tőle, és egy terepjáróhoz vitték), Noa Argamaninak kellett kamerába mondania egy feltehetően előre megírt szöveget arról, hogy a két túszt az izraeli légierő bombái ölték meg. Argamani a videó végén azért könyörög, hogy vessenek véget ennek az őrületnek, és vigyék ki őket a fogságból még élve.

Az izraeli légierő hazugságnak minősítette, hogy az ő erőik lőtték volna le Itait, míg a másik túsz sorsáról nem beszéltek konkrétan. „Itait nem a mi erőink lőtték le. Ez a Hamász hazugsága. Az épület, amelyben fogva tartották őket, nem volt célpont, és nem támadták meg a mi erőink” – mondta az izraeli katonai szóvivő, hozzátéve, hogy utólag kiderült: az egyik izraeli támadás a túszok tartózkodási helyének közelében volt.

Azt, hogy a két túsz valóban meghalt-e, nem erősítették meg az izraeli hatóságok, de ők is pesszimisták. A napokban a hatóságok felkeresték kettejük családtagjait is, és elmondták nekik, hogy az információik alapján nagyon aggódnak a sorsukért.

Itai Szvirszki rokonai a férfi arcképével Tel Avivban december 25-én, az izraeli védelmi minisztérium előtt követelve a túszok kiszabadítását.
photo_camera Itai Szvirszki rokonai a férfi arcképével Tel Avivban december 25-én, az izraeli védelmi minisztérium előtt követelve a túszok kiszabadítását. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Október 7-én, amikor a Hamász 240 túszt rabolt el Izraelből, Itai Szvirszkit a Be’eri kibucból hurcolták magukkal, ahová a 38 éves férfi a Szimchát Torá ünnepségére érkezett látogatóba a családjához. Szvirszki apját és anyját megölték, a 96 éves nagymama valahogy el tudott menekülni a fegyveresek elől.

A 240 túsz nagyjából felét a Hamász novemberben elengedte, még 132-en vannak Gázában, többségük remélhetőleg életben.