Skip to content

Nekiment a hatóságoknak is a Wizz Air vezére a Boeing balesete miatt

Nekiment a hatóságoknak is a Wizz Air vezére a Boeing balesete miatt

Kőkeményen nekiment a hatóságoknak is a Wizz Air vezére a Boeing balesete miatt

A repülőgépgyártóknak javítaniuk kell belső folyamataikon, hogy biztonságosabbak legyenek a gépeik, de túlzottan meghitt a hatóságok kapcsolata is a gyártókkal – mondta Abu-Dzabiban Váradi József. A Wizz Air vezérigazgatója az Alaska Airlines egyik Boeingjén bekövetkezett hajmeresztő balesettel kapcsolatban szólalt meg.

„Az Airbusnak, a Boeingnek és a hajtóműgyártóknak is javítaniuk kell a belső minőség-ellenőrzésükön” – mondta kedden a Bloombergnek Váradi József, a Wizz Air Holdings diszkont légitársaság vezérigazgatója Abu-Dzabiban.

FRANCE-AEROSPACE-SHOW-AIRBUS
Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója.
Fotó: PIERRE VERDY

Szerintem fejleszteniük kellene a munkafolyamataikat és a szervezetüket, amellett több erőforrást és kapacitást kellene erre a célra fordítaniuk

– tette hozzá.

Váradi azonban nem állt meg a gyártók felelősségénél, úgy véli, a szabályozó hatóságoknak is fokozniuk kell az ellenőrzést. A felügyelő szervek és a gyártók túl sokáig ápoltak „meglehetősen meghitt” kapcsolatot egymással.

A helyzet sokszor olyan, mintha a gyártók összeházasodtak volna a szabályozókkal

– rótta fel Váradi. A szabályozóknak fontos szerepük van a légi közlekedés biztonságában, nem léphetnek kvázi frigyre azokkal, akiket ellenőrizniük kell.

Mint ismert, az Alaska Air egyik Boeing 737 Max 9 típusú repülőgépe kényszerleszállást hajtott végre az oregoni Portlandben, miután repülés közben egy nagyméretű panel kirobbant a gép falából, és 4900 méteres magasságban egy tátongó lyuk keletkezett a géptörzs bal oldalán. Az esetet követően repülési tilalmat rendeltek el a típusra.

A Wizz Air is érintett

Noha a Wizz kizárólag Airbus flottát üzemeltet, így nem érinti a Boeingre elrendelt repülési tilalom, ám a magyar fapados légitársaság is megégette magát az Airbus A321neo típusú repülőgépeinek hajtóműhibája miatt. Váradi szerint emiatt a márciusban véget érő pénzügyi év során 40-50 repülőgépet kell földre parancsolniuk, hogy ütemterven kívüli karbantartást végezzenek rajtuk.

 

A légitársaságot ugyan a hajtóműveket gyártó Raytheon Technologies Corporation (RTX) anyagilag „tisztességesen kárpótolta”, az ellenőrzések elhúzódása ennek ellenére keményen sújtja a vállalatot, mivel az egész iparág az anyagellátás akadozásával küzd.

A biztonság miatt nem aggódom, a működés szempontjából viszont aggasztó a helyzet

– fogalmazott Váradi.

A hajtóműgondok – egyebek mellett – természetesen  nyomot hagytak a Wizz részvénykurzusán is, hiszen május óta mintegy harmadával esett a papír, jóllehet az utóbbi időben elkezdett kapaszkodni az árfolyam, és az 1550 pennys október végi mélypontjáról ismét 2200 penny fölé kúszott.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük