Skip to content

Orvos sincs. Helló bazmegye

Orvos sincs. Helló bazmegye

Borsodban rekordmagas a hiányzó háziorvosok száma

Magyarországon évről évre emelkedik a betöltetlen háziorvosi praxisok száma és még ennél is kellemetlenebb hír, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet (akárcsak tavaly).

Pénzcentrum legfrissebb elemzése szerint a tavalyi -nem éppen rózsás- helyzethez képest idén még tovább nőtt a betöltetlen háziorvosi praxisok száma országszerte. 2024 januárjában 6434 háziorvosi vagy házi gyermekorvosi praxis működik, melyből 826 betöltetlen. Vagyis a körzetek 12,8 százalékában nincs állandó orvos a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) friss nyilvántartása szerint.

Évről évre egyre több arányaiban is a betöltetlen körzet, ráadásul úgy, hogy még szűnnek is meg praxisok. A tartósan betöltetlen körzetekből 187 felnőtt, 156 gyermek és 332 vegyes ellátású körzet. Ellátandó lakosságszám szempontjából 237 praxisban van ez a mutató ezer fő alatt.

A legrégebb óta betöltetlen körzet a nyilvántartás szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktakenéz gyermekorvosi körzete, mely 2004 novemberétől üresedett meg.

Borsod megye a tartósan betöltetlen körzetek számát tekintve magasan vezet: mindösszesen 80 ilyen praxis található itt jelenleg, 7-tel több, mint tavaly januárban.

 

A Pénzcentrum elemzése arra is kitér, hogy az egészségügyben is fokozott probléma a szakemberek kiöregedése, akiket nem lehet pótolni, mert nincs elég fiatal munkaerő. A háziorvosok körében is jelentős gond az elöregedés, így is nagy arányban dolgoznak a szakmában 60 év felettiek és nincs megfelelő számú utánpótlás. A 60 évesnél idősebb orvosok száma 2022-ben meghaladta a 30 százalékot a praktizálók körében. Bár 2020-ban a pandémia kitörésekor jelentős visszaesés történt, mind az orvosok számában, mind az idősödő orvosok arányában, ismét az a trend látszik, hogy minden évben stabilan emelkedik a korosodó szakemberek aránya.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2024.01.06. 07:57

    De hálistennek van nekünk egy remek kormányunk, aki nem tehet erről. Nem tehet róla, semmi köze nincs ahhoz, hogy nincs orvos, nincs tanár, nincs rendőr, nincs már semmilyen fellelhető szakember, hogy 4000 milliárd felett a hiány, hogy az infláció Eu-s rekord, semmiről sem tehetnek. És arról sem tehet a magyarok kormánya, hogy Orbán Viktor körül minden senkiből hirtelen milliárdos lett. Ezek semmiről sem tehetnek.

  2. Névtelen
    2024.01.06. 08:49

    Erre vágyott a sok orbánszektás, nos akkor megkapták!

  3. Névtelen
    2024.01.06. 10:14

    Néha azt kívánom, hogy az ilyen ostobák kapják meg amit akarnak, aztán amikor meglátják a valódi következményeit a hülyeségüknek, akkor a pofájukba röhögnék, és közölném velük hogy „nesztek, ti akartátok ezt a szart, most egyétek is meg”. Csak az a gond, hogy a szar nem válogat, azokra is hullani fog bőven akik nem ezt akarták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük