Az USA 10 millió dollár nyomravezetői díjat tűzött ki a Hamász öt finanszírozójára

Az Egyesült Államok 10 millió dollárig terjedő összeget ajánl fel a Hamász öt finanszírozójáról szóló információkért vagy bármiért, ami a palesztin fegyveres csoport pénzügyi mechanizmusainak megzavarásához vezet – írta meg a Reuters.

Az öt személy Abdelbasit Hamza Elhassan Khair, Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb, Walid Mohammed Mustafa Jadallah és Muhammad Ahmad ‘Abd Al-Dayim Nasrallah,

akiket az Egyesült Államok már korábban is globális terroristáknak nyilvánított.

Az első, Hamza néven ismert finanszírozó szudáni székhelyű, a Hamász befektetési portfóliójába tartozó számos céget irányított, és részt vett közel 20 millió dollár átutalásában a Hamásznak. Az amerikai külügyminisztérium szerint kapcsolatban áll Omar Bashir szudáni elnökkel és a szudáni stabilitást aláásó iszlamista csoportokkal.

Az idézett Hamász-ügynökök közül hárman – Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb és Walid Mohammed Mustafa Jadallah – a csoport törökországi befektetési hálózatának tagjai.

Naszrallah szoros kapcsolatokat ápol iráni szervezetekkel, és részt vett több tízmillió dollár átutalásában a Hamásznak, beleértve annak katonai szárnyát is.

A jutalmat a Hamász bármely bevételi forrásáról, a főbb adományozókról, a Hamász számára tranzakciókat elősegítő pénzintézetekről, a kettős felhasználású technológiát a csoport számára beszerző fedőcégekről és a Hamász számára előnyös bűncselekményekről szóló információkért adnák

– közölte a külügyminisztérium.