A cikk fizetett hirdetés volt a minap.hu oldalán.  A FÜLÖP-SZIGETEKI MUNKAVÁLLALÓK MISKOLCRA ÉRKEZÉSÉRŐL
A 2023-as év is számos kihívást tartogatott a Joyson Safety Systems Hungary Kft. munkatársai számára. Az év végéhez közeledve elmondható, hogy minden ilyet kiemelkedő helytállással kezeltek és a korábbi évekhez hasonlóan, idén is a fejlődés mellett elkötelezett válaszokat fogalmazott meg a gyár vezetősége.

Hosszú stratégiai egyeztetést követően, még idén november és december hónapban egy új fejlődési irány veszi kezdetét, hiszen a Joyson Kft. a munkaerő bázisának stabilizálása érdekében azt a döntést hozta, hogy munkaerő- kölcsönzés keretében Fülöp- szigeteki munkavállalókat alkalmaz, melyben stratégiai partnere, a Pannonjob Kft. lesz segítségére.

A következőkben erről az irányról kérdeztük Király Zoltán Imrét a Joyson Safety Systems Hungary Kft. gyárigazgatóját és Molnár Attilát, a Pannonjob Humán Szolgáltató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatóját.

Fotó: A kampány idején még nem volt téma az ázsiai munkaerő

Az Ön vállalata hogyan éli meg a munkaerőhiánnyal kapcsolatos piaci tendenciákat?

Király Zoltán Imre: – A Joysonnál az idei évben egyszerre kellett koordinálnunk a hirtelen fellépő vevői megrendeléseket, egy ehhez kapcsolódó magas számú munkaerő igényt és az ezzel párhuzamosan jelentkező magas fluktuáció hatását. Az év közepére kezdett körvonalazódni bennünk, hogy hosszú távú megoldásra van szükségünk, valami újra, ami segít a nagyobb létszámú létszámigény biztosításában, de egyúttal stabilitást is biztosít ebben a környezetben.

Molnár Attila: – A Pannonjob Kft. már nagyon rég óta küzd a munkaerőhiány okozta nehézségekkel. Egyre nehezebb biztosítani a partnereink számára a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt. Ennek természetesen számos oka van, azt azonban fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a jelenleg fellépő munkaerőhiány alapvetően a demográfiai helyzetünkből fakad. Az elmúlt években mentek nyugdíjba az 50-es években nagy létszámban született, úgynevezett Ratkó- gyerekek. Helyükbe a 2000-es évek elején világra jöttek léptek, akik jóval kevesebben vannak. Voltak olyan évek az elmúlt időszakban, hogy 60-70 ezer ember tűnt el a munkaerőpiacról, ami olyan, mintha hazánk tíz legnagyobb foglalkoztatója évente elbocsájtaná az összes dolgozóját. Egy 4 milliós foglalkoztatotti piacon 5-6 év alatt ez jelentős visszaesés, és ez a tendencia- remélhetőleg talán kicsit kisebb mértékben- az elkövetkező években is folytatódni fog, így nemzetgazdasági szinten is folyamatosan keresni kell a megoldásokat a kialakult helyzetre, hogy a munkaerőhiány ne legyen gátja a gazdasági fejlődésnek.

Ön szerint milyen válaszokat adhatunk az ezzel kapcsolatos kihívásokra? 

Király Zoltán Imre: – Egy szintig meg tudjuk válaszolni a javadalmazási struktúra átalakításával, a fluktuáció okainak vizsgálatával és helyi kezelésével, nagy mennyiségű helyi munkaerő felvételével és egyéb stratégiai irányvonalak kialakításával, majd újrarajzolásával ezeket a kérdéseket, de ez általában csak nagyon rövidtávon hoz vagy hozott jelentős eredményt. Olyan megoldást kerestünk, amely hosszú távon megoldja a most problémáit és ezt a nagyobb létszámú, harmadik országbeli, konkrétabban a Fülöp- szigeteki munkavállalókban látjuk. Emellett természetesen a magyar munkavállalók toborzása folyamatos cégünknél, valamint igyekszünk beépíteni az alkalmazottak és a vevőink igényeit a folyamatainkba annak érdekében, hogy a lehető legtöbb igényt kielégíthesse a vállalatunk.

Molnár Attila: – Országszerte vannak partnereink, így látjuk, hogy az a tendencia, ami most a Miskolc közeli partnereink életét megnehezíti, az ország nyugati régiójába már évekkel ezelőtt elért. Évtizedek óta szállásoltatunk, közel 10 éve foglalkoztatunk külföldieket, ukránokat 2017 óta, a 2021-es jogszabályváltozásoknak köszönhetően pedig már kazah, kirgiz és Fülöp-szigeteki munkavállalókat is. Folyamatosan keressük azokat az új megoldásokat, amivel támogatni tudjuk a partnereink lokálisan felmerülő igényeit.

Miért éppen a Fülöp-szigetekiek? 

Király Zoltán Imre: – Kiemelkedő angol nyelvtudásuk és az oktatási rendszerük magas színvonala miatt tudnak és készek is külföldön munkát vállalni. Fontos számukra a kollektivizmus és a hatalmi távolság, az egyéni céloknál sokkal fontosabb számukra a közös célok elérése, amely a gyári környezetben kiemelkedően fontos jelentőségű. Olyan nációt kerestünk, akiknél mindezek mellett a fluktuációs számok is alacsonyan tarthatóak, így összességében egy termelő vállalat számára minden kritériumnak megfelelnek.

Molnár Attila: – Amikor a távolabbi országokból is megnyílt a lehetőség a munkaerő toborzására, tudatosan azokat az országokat választottuk, ahonnan olyan munkavállalókat tudtunk alkalmazni akikkel mind nekünk mind a partnereinknek megoldott a kommunikáció. Így választottuk a kazahokat, kirgizeket az orosz nyelvtudásuk miatt majd a Fülöp- szigeteki munkavállalókat az angol nyelvtudásuk miatt. Elmondható, hogy legjobban ez utóbbi nemzet képviselő váltak be. Nagy létszámban foglalkoztatjuk őket és nagyon jók a tapasztalataink. Magas szintű munkakultúra és elköteleződés jellemzi őket, rendkívül alacsony fluktuációs számok mellett. A jellemzően több éves gyári tapasztalattal rendelkező jelölteket a partnereinkkel közösen választjuk ki, a munkavállalás koordinálásával és ellenőrzésével egy külön kormányhivatal foglalkozik, így biztosított a teljes körű jogszabályi megfelelőség a foglalkoztatásuk során.

Beilleszkedés, kihívások, megtartás- avagy milyen kihívásokat jelent a külföldi munkavállalók foglalkoztatása? 

Király Zoltán Imre: – A Joyson számára fontos az egységes vállalti kultúra megteremtése. Egyfajta vállalati szintű szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a befogadás megtörténjen, ezen nagyon sokat dolgoztunk kollégáimmal az elmúlt időszakban. A vezetői elköteleződés, a fejlesztési pontok meghatározása és a munkatársainkkal való őszinte és nyílt kommunikáció mind hozzájárult ahhoz, hogy a kezdeti kihívásokra közösen és jól tudjunk reagálni. Nagyon fontos számunkra a stabil munkavállalói gárdánk megtartása, a közös eredmények elérése és ez csak a fluktuáció minimális szinten tartása mellett lehetséges a következő időszakban. Most úgy gondolom, kisebb kihívást jelent egy új nemzet integrálása a szervezetbe, mint a folyamatos szélmalomharc a számokkal és egy folyamatosan fluktuálódó létszámmal.

Molnár Attila: – A tapasztalataink alapján a Fülöp-szigeteki munkavállalók nagyon könnyen beilleszkednek a magyarországi vállalatok életébe, melyhez elengedhetetlen a HR szolgáltató cég professzionális hozzáállása is.  Mi az első pillanattól kezdve fogjuk a vendégmunkásaink kezét, de ez nincs másként a hazai munkavállalóinkkal sem. A munkavállalóinkat is ügyfélnek tekintjük és számunkra az ügyfél az első, függetlenül a betöltött pozíciójától vagy a nemzetiségétől. Mindenben igyekszünk a segítségükre lenni (gyakran erősen túlmutatva a munkáltatói feladatokon) és ez az első számú megtartó erő.

Ebben a szemléletben jól tudunk kapcsolódni a partnereinkkel, jelen esetben a Joysonnal, akikkel az elmúlt évek stratégiai együttműködésének kapcsán közösen gondolkodtunk a stabil munkaerő biztosításában. Elmondható, hogy partnerünk üdvözli a külföldi munkavállalók érkezését és mindenben segítségünkre voltak ahhoz, hogy hamarosan 250 fő Fülöp- szigeteki munkavállalóval bővüljön a létszámuk. Mindemellett fontosnak tartják a magyar munkavállalók megtartását és toborzását, ahogy ezt tesszük mi is 100 % ban magyar tulajdonú vállalatként.

Életeket mentünk – aktív és passzív módon. Ennek alapját a szakértelem, az újító szellem és az ügyfeleinkkel, valamint beszállítóinkkal ápolt szoros együttműködés nyerő kombinációja biztosítja. – Több, mint 50 000 munkavállaló világszerte, melyből több, mint 2000 fő Miskolcon része a sikertörténetünknek.

Joyson Safety Systems Hungary Kft. | 3516 Miskolc, Joyson út 1. Telefon: +36 46 407 900 | miskolc@joysonsafety.com
https://www.joysonsafety.com

A cikk fizetett hirdetés volt a minap.hu oldalán