Budapestre vezénylik a vidéki mentőket

A főigazgató bajtárs egyértelművé tette számunkra, hogy bármelyik mentőegység bármikor távolabbi területre, leginkább Budapestre vezényelhető

– erről értesítette kollégáit egy megyei vezető mentőtiszt az RTL Híradó birtokába jutott levél szerint.

Hozzátette, ezeket a mentőegységeket Budapest a tabletjükön is átjelentkezteti saját egységként. Aztán úgy folytatta, „utólagosan lehet reklamálni, de attól senkinek nem lesz aznap könnyebb, így inkább készüljenek a lehetőségre.”

Egy, az RTL Híradónak név nélkül nyilatkozó mentős szerint van, hogy naponta 20 autót rendelnek a fővárosba, akár egészen távolról, Pécsről vagy Szombathelyről is.

Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke szerint ezzel a statisztikákat akarják javítani, mert a vidékiek nélkül összeomlana a budapesti ellátás. Egy mentőautó így most két statisztikában is szerepel, ha a fővárosba vezénylik.

Az Országos Mentőszolgálat szerint a betegek érdekében minden lehetséges eszközt kihasználnak a szükséges mentőkapacitás biztosítására, de azt nem árulták el, miért van szükség a vidéki mentőegységek Budapestre irányítására.