Személyeskedő vitába keveredtek a csúcsbírók

Személyeskedő vitába keveredtek a bírói önigazgatás képviselői két héttel ezelőtti ülésükön, mikor Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke összeszólalkozott, írja a hvg.hu az Országos Bírói Tanács (OBH) üléséről készült jegyzőkönyv alapján, amit csütörtökön tettek közzé. A bíróság NER-es csúcsvezetői nem először feszülnek egymásnak.

Varga Zs. többek között azzal vádolta a OBH vezetőjét, Senyei Györgyöt, hogy mélyebben érintett a Schadl-ügyben, mint állítja. Varga Zs. következményeket vár, amennyiben állítása beigazolódik. Senyei a válaszában felrótta a Kúria elnökének a „nullkilométeres bírók” Kúriára ejtőernyőztetését, és a teljes igazságszolgáltatás leuralásával vádolta – utalva ezzel arra, hogy Varga Zs. visszatartotta azokat az adatokat, amelyek alapján megállapítható lenne, hogy befolyásolta-e, kit neveztek ki a Kúrián bíróvá és vezetővé.

„A dühödt önkényeskedés az ön műfaja – mondta Senyei a Kúria elnökének egy ponton. – Mindenki tudja, legalábbis sokan tudják/tudjuk, hogy egy vágyálma van: az igazságszolgáltatás leuralása. Aki ezzel ellentétes véleményt formál, azt ellenségként kezeli. Ezt látjuk, tudjuk több esetben is.”

A két szereplőt a lap az Orbán-rendszer politikai kinevezettjének nevezi, akiket a bírósági állapotok rendezésére, a kellemetlen elkerülésére és az igazságszolgáltatás ellenőrzésére állítottak a testületek élére. Ez azért is fontos, mert az Európai Bizottság épp a múlt héten nyitott ajtót tízmilliárd euró átutalása előtt a múlt hónapokban elfogadott – majd a közlönyben is megjelentetett – igazságügyi reformcsomag miatt. A folyósítás azonban csak akkor történik meg, ha a reform ténylegesen biztosítani tudja a bírói függetlenség védelmét.

A csomagban az Országos Bírói Tanács ellenőrzési funkciókat kapott a bírósági irányítás másik két vezetője, a bírósági hivatal és a Kúria elnöke fölött. Az üléseken az igazságszolgáltatás minden szereplője képviselteti magát a tizennégy választott bírón és a hivatalból a testület tizenötödik tagjaként sorolt Kúria elnökén túl.

Varga Zs. az igazságügyi reformokról bevezetésük előtt azt mondta, sértik a nemzeti szuverenitást, illetve hogy az önigazgatás testületi modellje, azaz az OBT nem működőképes.

Az adatvédelmi hatóság megállapította, hogy törvénysértő volt az OBH Schadl-ügy nyomán indított vizsgálatáról szóló jelentés titkosítása. Senyei neve többször is felmerült a 444 által feltárt – Schadl Györgyhöz köthető – végrehajtói botrányban.