Skip to content

A gazdasági élet meghatározó szereplői az ország gazdaságára gyakorolt hatásuknál fogva speciális közszereplők, az átlagosnál jobban kell tűrniük a gazdasági tevékenységeikre vonatkozó kritikákat is

A gazdasági élet meghatározó szereplői az ország gazdaságára gyakorolt hatásuknál fogva speciális közszereplők, az átlagosnál jobban kell tűrniük a gazdasági tevékenységeikre vonatkozó kritikákat is

Speciális közszereplőként el kell tűrnie, ha súlyosabb jelzőkkel illetik.

Döntött a Kúria a Vitézy Tamás és Jellinek Dániel között zajló, közel két éve tartó perben, ítéletében pedig kimondta: utóbbi annak ellenére is közszereplőnek minősül, hogy nem kötődik szorosan politikai vagy közéleti szerepvállaláshoz. Mivel a gazdasági élet meghatározó szereplői az ország gazdaságára gyakorolt hatásuknál fogva speciális közszereplők, az átlagosnál jobban kell tűrniük a gazdasági tevékenységeikre vonatkozó kritikákat is – szólt az indoklás a 24.hu cikke szerint.

A Tiborcz Istvánnak gyakran üzletelő Jellinek azután perelte be Vitézy Tamást, hogy az a közösségi médiában megosztott posztjaiban a „bűnöző” és a „maffia” kifejezéseket használva írt korábbi üzletelésükről, ezzel Jellinek szerint megsértette a becsülethez és a jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát. Az ügy előzménye, hogy Vitézy horvátországi cégbirodalma ellen fennálló tartozások miatt felszámolás indult, az eljárás során pedig a felszámoló biztos felajánlotta Vitézyéknek, hogy az egyik barátja – Jellinek Dániel – olcsón megveszi a követelést, amit Vitézy visszavásárolhat. Az ügy végén azonban az üzletember elvesztette a cégbirodalmát.

Vitézy később azt állította, hogy a NER gazdasági elitje, a „holdudvar” tagjai közül néhányan „az állampolgárok jogbiztonságát veszélyeztetik”, és létrejött egy gazdasági maffia, amely egybefonódik az „igazságszolgáltatási bűnözéssel”.

Keresetében Jellinek hangsúlyozta, hogy nem állnak kapcsolatban a maffiával, sem egyénileg, sem a cégen keresztül nincs közük „olasz bűnözői csoportokhoz”, nem hajtanak végre bűncselekményeket, ezért Vitézy szavai sértik a jóhírüket.

A Kúria indoklása szerint azonban a kialakult gyakorlat a véleménynyilvánítás lehetőségét védi, nem az egyes kifejezések tartalmára vonatkozik, és ebben az ügyben nem csak arról van szó, hogy Jellinek speciális közszereplő, hanem az üzletük (egy pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozás felvásárlása, tulajdonosváltása) is közérdeklődésre tart számot.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



18 Comments

  1. Névtelen
    2023.12.19. 11:42

    A nagyon kevés csodálatos következménye ennek a gusztustalan fasiszta diktatúrának, hogy a Fidesz-körüli nagystílű bűnözők egymástól lopkodnak, egymást teszik tönkre, egymás torkát harapják át a zsíros megrendelésekért, és aki milliárdos, az sem alhat nyugodtan, mert bármelyik héten alakulhat úgy, hogy ő kerül a f@sz rosszabbik végére

    • Névtelen
      2023.12.19. 15:32

      https://www.youtube.com/watch?v=fH6uds7Ct7E

      Világot megváltó szabadság,
      Zászlajat fújja a szél.
      Éljenek a leninisták,
      És a nemzetköziség!

      • Névtelen
        2024.02.20. 17:15

        Ezért kár volt előmászni Orbán valagából, bújj csak vissza nyugodtan, exmunkásőr fideszcsicska!

  2. Névtelen
    2023.12.19. 14:21

    Érdekes, hogy amíg a vagyonépítés folyt,addig nem volt számára probléma a MER működése, egy kritikai hangot nem lehetett hallani, de most, hogy kikerült a pixisből és a NER társak lehúzták róla amit addig összetarhált, őszinteségi rohama lett. Legfeljebb kezdi előről, az első milliót sem a konyhapénzből rakta félre valószínűleg…

    • Névtelen
      2023.12.19. 15:35

      Nyugi van.

      A LER ( a Liberális Együttműködési Rendszer) sokkal erősebb és nemzetközi

      Lásd Tuskland-ot ( Lengyelország)

      • Névtelen
        2023.12.19. 18:06

        Valóban, hiszen a mi Orbán miniszterurunk is a Liberális Internacionálé alelnöke volt 1992 és 2000 között, igaz ezt a kis ideológiai malőrt, mit ne mondjunk eltévelyedést manapság már nem szokás felhánytorgatni a NER tiszta ideológiai alapokon nyugvó, zavartalan épülése közben.

        • Névtelen
          2023.12.19. 19:39

          Oké!
          Akkor beszéljünk a RER-ről

          Rákosi Együttműködési Rendszere

          Akarsz gyónni a zabrálásokról , MOKAN-os?

          • Névtelen
            2024.02.20. 17:18

            Nincs egy kis zavar az időben?

      • Névtelen
        2023.12.19. 19:37

        És?
        odaküldte, oda delegálta az mszmp 800 ezres táborát felzabáló SZDSZ

        Fidesz az SZDSZ ifjúgárdája volt.

        Legalább jól kiismert titeket 😁😂🤣😀

      • Névtelen
        2023.12.19. 19:40

        TÉNYKÉRDÉS

  3. Névtelen
    2023.12.19. 15:40

    Osztán kié a 24.huhogó?

    Csak nem „belevetít” a bonyhádi bányászgyerek?

    Mi lesz , ha valamelyik tusk-lengyel neki megy?

    „A Central Csoport és a Pluralis B.V. hétfőn jelentette be, hogy a Central International Kft, a Central Csoport leányvállalata kisebbségi tulajdonrészt vásárolt a lengyelországi Gremi Media S.A. kiadóban. A Gremi Media legnagyobb részvényese az amszterdami székhelyű Pluralis B.V. maradt. A kisebbségi tulajdonrész 13,43 százalékot és 20,38 százalékos szavazati jogot jelent a Centralnak.

    A Pluralis B.V.-t európai médiavállalatok, demokráciát támogató alapítványok és befektetők hozták létre holland törvények mentén. A Central közleménye szerint az alapítók célja

    „olyan hírszolgáltató vállalatokba befektetni, amelyek független, minőségi tartalmat nyújtanak olyan európai országokban, ahol a média pluralitása veszélyben van”.

    A Pluralis B.V. tagja például a Soros Economic Development Fund is, a Soros György-féle Nyitott Társadalom Alapítványok egyik kiterjesztése.

    A Gremi Media S.A.-hoz tartozik például a sokat hivatkozott, független, konzervatív liberálisnak számító Rzeczpospolita üzleti napilap, a liberális Parkiet havilap, és sok más hír- és sportoldal.

    Jönnek a lengyel választások
    A Bloomberg számításai szerint körülbelül 8 millió eurós (3 milliárd forint) üzletről lehet szó. A Bloomberg cikke még megjegyzi, hogy a Central időzítése az októberi lengyel választásokhoz is kapcsolódhat, aminek eredménye a médiapiaci helyzetet is befolyásolhatja. Jelenleg Lengyelországban a jobboldali konzervatív populista Jog és Igazságosság párt kormányoz.”

    • Névtelen
      2023.12.19. 18:28

      ezek gyenge kezdők a teljes magyar állami költségvetéssel szemben amit a sertéscigány törvénytelenül
      saját céljaira, propagandára népbutításra tud fordítani
      már csak ezért életfogytiglan kéne becsukni, vagy ha tényleg elmebeteg akkor a vigyorgóba, bekamerázva hogy a szavazói láthassák ahogy őrjöng

      • Névtelen
        2023.12.20. 07:56

        Aha. Gyenge kezdők 😁😂😀😁😂 Nem ezt mondják magukról.

        Én is összekevertem a 8 osztályos (16 év alatt elítélt) Kulcsár Attila brókert ,Soros Gyuri bácsival
        amikor odaadtam vérkomcsi nagybátyám cuculizmuból kimentett pénzecskéjét megforgatásra.

      • Névtelen
        2023.12.20. 07:58

        Basszus!
        Most miii vaaaan?
        Nem a tiétek a 4. hatalmi ág egésze?

        Orbán Viktor nem Antal Jóska

  4. Névtelen
    2023.12.20. 07:23

    https://mfor.hu/cikkek/makro/igy-alazta-porba-orban-viktorekat-romania–leleplezik-az-adatok-a-magyar-kormany-teljesitmenyet.html
    Nem egyszerűen megelőzte a kanyarban Magyarországot a legtöbb hasonló helyzetből induló ország, hanem köröket vert rá. Történelmi esélyt szalasztottunk el, és ebben Orbán Viktor kikerülhetetlen szerepet játszott.

    • Névtelen
      2023.12.20. 07:51

      Oszt ki nem sz@rja le az MFOR hergeléseit?
      meg az ócska dumádat
      „Orbán Viktor kikerülhetetlen szerepe”-ről

      12 évig volt kormányon a Tudományos Cuclib. Miért nem mutattátok meg?
      Gyurcsány lemondott, Bajnai félreállt, Mesterházy kecskézett,

      Karácsony, Márki Zajos, Jakab Petya, Szemkilövetőné, stb

      Eszeteknél vagytok?

    • Névtelen
      2023.12.20. 08:01

      És?

      Kirablásunk alatt mi is voltunk ” Európa éltanulói”.

      Ki nem sz@rja le a NATO támaszpont országot

      A határok nyitva vannak. Költözz oda!

  5. Névtelen
    2024.02.20. 11:51

    A FIDESZESEK SPORTÜGYEKBEN EGYEZTETNEK EGY KECELI KOCSMÁBAN.
    https://index.hu/belfold/2024/02/20/fidesz-kecel-kocsma-verekedes-mindenki-magyarorszaga-neppart/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük