Káoszba fulladt Kelet-Magyarország

Akár másfél órás késésekre, kimaradó járatokra számíthat az a hajnali felsővezeték-szakadás után, aki az ország keleti felén utazna.

Még a reggel is kaotikus a vasúton, miután hajnal negyed ötkor Rákos vasútállomásnál a Hatvanból a Keleti pályaudvarra tartó, épp elindult vonat kihaladása közben leszakadt a felsővezeték. Rákos és Kőbánya felső között az egyik pályán nem közlekedhetnek a vonatok, vagyis a teljes forgalom nem állt le, de jókora késésekkel és járatkimaradásokkal kell számolni az elővárosi és a távolsági közlekedésben is.

Frissítés: Helyreállították a meghibásodott felsővezetéket, ismét korlátozás nélkül közlekedhetnek a vonatok Rákosnál – közölte a MÁV 10:22-kor. A menetrendszerű közlekedés a távolsági járatoknál a délutáni órákra állhat helyre, addig is jelentős késésekre, rövidebb útvonalon közlekedő járatokra lehet számítani.

A MÁV reggel 8:54-es frissítése szerint a következőkre kell készülniük az utasoknak:

Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon 30-90 perces késések vannak, néhány vonat rövidebb távon jár. Az InterCity, amelynek menetrend szerint 9:25-kor kellene a Keletiből Miskolc-Nyíregyháza felé indulnia, csak Aszódtól jár.

A Budapesti Közlekedési Központ a H8-as HÉV teljes vonalán, valamint az M2-es metró Keleti pályaudvar és Örs vezér tere közötti részén elfogadja a vasúti jegyeket.

A Mátra InterRégiók csak Budapest és Vámosgyörk között járnak, Vámosgyörktől Gyöngyösig pótlóbusz közlekedik.

Ez érinti a Budapest-Cegléd-Debrecen vonalat is, mert a kör-InterCityk késései miatt azon a vonalon is fennakadások vannak. Az a kör-IC, amely 5:25-kor indult el a Keleti pályaudvarról Miskolcon át, a nagy késése miatt csak Nyíregyházáig megy, onnan a kör második felére egy mentesítő vonatot küld a MÁV Debrecen-Cegléd-Budapest felé az eredeti menetrend szerint; a 7:25-ös IC-vel ugyanez a helyzet, ahelyett is küldenek egy másik vonatot Nyíregyházáról fél 11-kor. Sok InterCityt nem IC-minőségű kocsikkal indítanak el.

Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba vonalon 25-50 perces késések vannak. A MÁV azt javasolja, hogy aki teheti, Szolnokon szálljon át a ceglédi vonal valamelyik vonatára. Ott elfogadják az újszászi vonalra szóló jegyeket is.