Az albán vámhatóságnál egy helyi állampolgár prémium kategóriás személygépkocsi vámkezelését kérte, de a hatóság a megadott vámértéket túl alacsonynak találta. A benyújtott számla szerint az értékesítő egy magyar cég volt, ezért az albán vámszerv kérte a NAV-ot, hogy küldje meg neki a cégnél található bizonylatokat, könyvelési adatokat.

Meglepődött a cégvezető

A megkeresés alapján, a hatóságok közötti együttműködésben a NAV Borsod vármegyei vámos szakemberei ellenőrzést végeztek a bizonylatokon szereplő társaságnál. A cég elsősorban gépjárművek tartós bérleti szerződéses bérbeadásával foglalkozott.

A bérelt kényelemből eladott lett
Fotó: NAV

A cégvezető a NAV munkatársaitól értesült gépkocsija sorsáról. Elmondta, és iratokkal bizonyította, hogy az adott gépjárművet csak bérbe adták. Kiderült, hogy a vámkezeléshez Albániában benyújtott adásvételi szerződésen az aláírása hamis, az iratot nem a cég képviseletére jogosult tisztségviselő írta alá. Ilyen szerződést a társaság nem kötött, a szerződés valótlan.

Elrendelték a körözést

A NAV az információkat továbbította az albán vámhatóságnak, a bérbeadással foglalkozó társaság pedig feljelentést tett a rendőrségen. Ennek alapján elrendelték a gépjármű körözését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága. boon.hu