PISA-eredmények: ma ránézel, és láthatod, 30 év múlva hol fog állni a GDP-rangsorban az országod

Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és áttételekkel az oktatási rendszerek eredményességét is. Nos, a világ legkiemelkedőbb színvonalú oktatása ezekben az alább országokban van:

1. Szingapúr

2. Japán

3. Dél-Korea

4. Észtország (!!)

5. Svájc

6. Kanada

7. Hollandia

8. Írország

9. Belgium

10. Dánia

Hogy miért is érdekes, milyen az oktatás?

Azért, mert jelentősen befolyásolja a gazdasági teljesítményt, tehát a jólétet, azt, hogy milyen képzettségűek az emberek.

Egy 2010-es tanulmány (The High Cost of Low Educational Performance) kísérletet tett ennek számszerűsítésére. Ha 25 ponttal nőne az országok PISA-teszten elért eredménye (ami szerény javulás, a legjobbak 500 pont körül vannak), akkor 2090-ig az OECD-országokban 115 ezer milliárd dollárral nőne csak ettől a gazdaság, ami a világ mai GDP-jének nagyságrendje, az USÁ-ban elképzelhetetlenül nagy, 40 ezer milliárd dollár volna a haszon, de Magyarországon is 587 milliárd (!) dollár, ami a mai 182 milliárd dolláros GDP bő háromszorosa (!). Hihetetlen nagy hozadéka van az oktatás fejlesztésének, valójában a jó oktatás egy kimeríthetetlen aranybánya. Semmi más nem kecsegtet ilyen óriási megtérüléssel.

Forrás: OECDVakmajom

Ezt mindenki tudja… A kérdés csak annyi, hogy hol költenek rá, és hol nem, mert a brutális megtérülése évtizedekben mérhető, a politikusok meg legfeljebb egy-két évre tekintenek előre. Nem ők szüretelik le hasznát, hanem az unokáik. És a képzett emberek az autokráciák ellenségei, ugye…

Szóval, ezek a PISA-eredmények olyanok, hogy ma megnézed a ranglistát, körülbelül láthatod, hogy 20-30-50 év múlva egy főre jutó GDP-ben hol állnak majd az országok, hol lesz jólét, és hol nem. Még primitívebben fogalmazva: az okosok gazdagok lesznek, a hülyék szegények.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala