Lerántották a leplet a növényi fehérjeporokról!

Íme, az eredmények!

Fotó: Illusztráció. Archív

Rázva vagy keverve, a lényeg, hogy feloldódjon! De mi is kerül pontosan a shakerbe? Terméktesztünkön utánajártunk: megvizsgáltuk a növényi fehérjeporokat. Lássuk az eredményeket!

Az élsportolók és a hobbi sportolók körében egyaránt népszerűek a fehérjeporok, ezért a boltok polcain többfélével is találkozhatunk. Amennyiben szükségesnek tartjuk, hogy ilyen készítményekkel egészítsük ki étrendünket, abban az esetben különböző összetételű, ízesítésű és kiszerelésű termékek közül választhatjuk ki az igényeinknek legmegfelelőbbet.

Tudta?

A WHO szerinti javasolt fehérjebevitel 19 év feletti, átlagos aktivitású személyek számára 0,8 g/ttkg/nap.

A Szupermenta programban ezúttal a csokoládé ízű fehérjeporokat vizsgáltuk nagyító alatt. A kínálat felmérését követően tejsavó és növényi alapú fehérjeporok kerültek a tesztbe. Örömünkre szolgált, hogy a termékeket a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével vizsgálhattuk. A tejsavó alapú – azaz állati – termékek eredményeire még várni kell, azonban a növényi eredetű fehérjeporok vizsgálatai lezárultak. Lássuk a részleteket!

Az áruházláncok és kisebb kereskedelmi egységek polcairól összesen 17 csokoládé ízű, növényi alapú fehérjepor került a kosarunkba, melyeknek tömege 300 és 1000 gramm között mozgott. Összetételük szerint minden vizsgált termék alapvető összetevője a borsó- és a rizsfehérje volt. Ezeken kívül az egyes fehérjeporokban előfordult még tökmag-, kendermag-, napraforgómag, lenmag-, aztékzsályamag (chiamag)-, bab-, mandula- és kókuszfehérje. Származásukat tekintve tíz magyar és hét külföldi előállítású volt.

A növényi eredetű fehérjék biológiai értéke alacsonyabb, emészthetőségük és felszívódásuk kevésbé hatékony az állati forrásokhoz viszonyítva. Továbbá az állati fehérjék technológiai tulajdonságait, mint például a gélképző, emulgeáló, habosító képességét, amely hozzájárul az élelmiszerek textúrájához és érzékszervi tulajdonságaihoz, általában jobbnak tartják, mint a növényi eredetű fehérjékét.
Ugyanakkor a növényi fehérjében gazdag, növényi fehérje alapú élelmiszerek segítik a test és a szövetek fejlődését azok számára, akik vegetáriánus étrendet követnek.https://szupermenta.hu/lerantottuk-a-leplet-a-novenyi-feherjeporokrol/