Mokrai Mihály szerint „semmi nem indokolja”, hogy már decemberben elfogadja a közgyűlés a büdzsét

VISSZAVONATNÁ A KÖLTSÉGVETÉSI TERVEZETET A DK

Nem szeretné a Demokratikus Koalíció miskolci szervezete, hogy alapítványi tulajdonba kerüljön a fogyatékkal élő diákok képzését végző Martin János iskola épületegyüttese. A fenntartó alapítvány szerint azonban csak így tudnak felújításokra pályázni.

Az Áfonyás utcában tartott kihelyezett sajtótájékoztatót szerda délelőtt a Demokratikus Koalíció (DK) két miskolci önkormányzati képviselője. A helyszínválasztás nem volt véletlen: itt található ugyanis a Martin János Technikum Szakképző Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola, ami egy korábbi közgyűlési döntés értelmében a Nő a Siker Alapítvány fenntartásában áll, egészen 2026-ig térítésmentesen használhatja. A DK miskolci szervezete most az ellen tiltakozik, hogy az iskolának otthont adó épületegyüttest is megkaphatja az alapítvány, amennyiben azt a csütörtöki közgyűlésen megszavazzák.

Az előterjesztésben az áll, hogy négy, összességében mintegy 650 millió forint értékű ingatlant – köznevelési feladatok ellátása céljából – ingyen vehetné át a Csöbör Katalin (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő nevéhez köthető alapítvány.

– A feladatellátás jelenleg is biztosított, nem látjuk tehát okát az ingyenes átadásnak – mondta Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város, DK) önkormányzati képviselő.

Hozzátette: amennyiben az alapítvány fejleszteni kíván, akkor a kormánypárti képviselő szerezzen hozzá pályázati forrásokat. Felszólította tehát Miskolc polgármesterét, hogy vonja vissza az előterjesztést.

– Amennyiben az érintett előterjesztéseket nem vonja vissza, a DK önkormányzati képviselői nem tudnak részt venni a decemberi közgyűlés munkájában – jelentette ki.

De nem csak ez a javaslat visszás a párt számára; meglátásuk szerint a jövőévi költségvetés tervezete is „elhamarkodott” döntés eredménye. A DK frakció másik önkormányzati képviselője, Mokrai Mihály szerint „semmi nem indokolja”, hogy már decemberben elfogadja a közgyűlés a büdzsét.

Hozzátette, március 15-éig lenne idő kidolgozni és megvitatni az általuk is támogatott költségvetést, forráshiány esetén pedig módot találni a fenti javaslatok bevezetésére.