Skip to content

A Hirnök legendás….Mégsem biztos, hogy megyünk Csádba

A Hirnök legendás….Mégsem biztos, hogy megyünk Csádba

Korábban írtuk

Csádból is várthatunk magyar zászlókkal betekert koporsókat

„Magyar fülnek talán furcsa, de Száhel rendkívül fontos a biztonságunk tekintetében”, válaszolta a honvédelmi miniszter a HírTV-ben arra a kérdésre, hogy miért küld Magyarország katonákat Csádba. Szalay-Bobrovniczky Kristóf péntek délután jelentette be: a jövő héten előterjesztik az Országgyűlésnek azt a javaslatot, ami szerint katonai missziót küld a Honvédség az afrikai országba.

Nagy a szegénység, a terrorizmus nagy mértékben van jelen, a régió országainak gyenge a vezetése, ami mind instabilitást idéz elő a régióban, százmilliók indulhatnak el Európa felé, amit meg kell akadályozni,

állapította meg a miniszter. A magyar katonák többek közt

 • a magyar segélyprogramban részt vevők védelmét látják majd el,
 • és támogatják majd a csádi hadsereg kiképzőprogramját.

A csádi kontingenst kétszáz honvéd alkotná, akik addig maradnának, amíg szükséges,

mondta Szalay-Bobrovniczky.

Mégsem biztos, hogy a honvédség beleugrik a veszélyes csádi misszióba

Takács Lili

HONVÉDSÉG

december 07., 06:01

 

Honvédségi forrásaink szerint egyre nagyobb a bizonytalanság a csádi misszió indítása körül a kinti veszélyes és kiszámíthatatlan körülmények miatt, a honvédségen belül sem tudni, lesz-e egyáltalán misszió az eredetileg kommunikált formában.

Mit lehet tudni a tervezett csádi műveletről?

A kormány elmondása szerint a misszió elindítására 2023. szeptember 19-én kelt levelében a csádi elnök kérte fel Magyarországot. Azt nem tudni, hogy pontosan ki küldte ezt a levelet, mert „elnök” jelenleg nincsen Csádban, a parlament honvédelmi bizottságában pedig a képviselők kérésére sem mutatták be a levelet, így erről több információ azóta sincsen. A parlamentet viszont ez sem akadályozta meg abban, hogy – a svéd NATO-tagsággal ellentétben – példás gyorsasággal, úgymond katonás rendben, 143 igen, 30 nem, 2 tartózkodás mellett alig 3 hét alatt megszavazza a katonai misszió támogatását.

photo_camera Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi és Dago Yacoub csádi nemzetvédelmi miniszter. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A miniszteri indoklás szerint azzal a hármas céllal indítanák a missziót, hogy hozzájáruljanak a migráció megfékezéséhez, támogassák a terrorizmus elleni küzdelmet, valamint biztonságos hátteret adjanak annak a komplex gazdasági és humanitárius segítségnyújtási csomagnak, amelyet Magyarország a Hungary Helps keretében visz az országba.

A misszióval kapcsolatos kormánykommunikációt mindenhol a migrációellenes küzdelem dominálta, de ez pont nem szerepel a kormányhatározatban, ami a Magyar Honvédséget az alábbi feladatok ellátására szólítja fel:

 • tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatok ellátása,
 • a Csádi Köztársaságban tartózkodó magyar állampolgárok és a helyben lévő magyar érdekeltségek oltalmazása,
 • továbbá a terrorizmus elleni küzdelem támogatása.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.Egy hozzászólás

 1. Névtelen
  2023.12.11. 13:20

  A Francia Idegenlégíó nem tudja fenntartani a rendet.
  Majd Bobrovniczky kaszinómágus NER-társ parancsára a magyar bakák megoldják . . .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük