Horror. Fazonigazítás, avagy egy képzőművészeti kálvária rövid története
Kedves Barátaim, Ismerőseim, Művészek,Kollégák, Műgyűjtők, Művészetpártolók!
A címzésből is kiderül, hogy nem a megszokott hírekre kívánom felhívni a figyelmeteket. Egy társunk nagy bajba került, megsegítésére hívok most mindenkit, aki segíteni tud! Nagy T Katalin horror történetét lent olvashatjátok, a segítség tárgya: a művészek alkotásokat adnak be a MissionArt Galériába. Ezeket kiállítjuk és jutányos áron ( a művészár megjelölésével) árusítjuk. A befolyó összeget az alkotók közvetlenül Nagy T megsegítésére ajánlják fel. Eddig 75, igen jól olvassátok, Hetvenöt művész ajánlott fel alkotásokat.(Névsoruk a hír végén), A kiállítás FAZONIGAZÍTÁS 2023 /Kiállítás Nagy T Katalin megsegítésére/ címmel december 8-án 18 órakor nyílik a Falk Miksa utca 30. alatti galériánkban. Megnyitja Góra Orsolya festőművész, aki a szervezési munkából oroszlán részt vállalt.
Természetesen a művészek nagylelkű felajánlása csak akkor éri el célját, ha ti, műgyűjtők, művészetpártolók, vagy csak jóérzésű emberek eljöttök és vásároltok. Nem adományt, alamizsnát kérünk, hanem jó nevű művészek kvalitásos alkotásait kínáljuk ellentételezésként felajánlani.
Mindenkit szeretettel vár és lát: Jurecskó Laci és a szervezők
U.i.: A művészek még a mai napon csatlakozhatnak a felajánlókhoz!
Fazonigazítás, avagy egy képzőművészeti kálvária rövid története
2007 őszén a budapesti Nagyházi Galériába bekerült egy hagyaték, melynek 90 százaléka hamisítvány volt. A galéria úgy döntött, hogy a közel 200 alkotást végérvényesen kivonja a műkereskedelemből, egyszerűen megsemmisíti azokat. Nagy T. Katalin művészettörténészt megdöbbentette a képek elégetésének ötlete, s azzal a kéréssel fordult a galéria vezetőjéhez, hogy engedjék meg, hogy a hamisítványokat kortárs művészek alakítsák át kedvükre, ezzel új életet adva az anyagnak. A galéria elfogadta az ötletet, s a felkért művészek nekiláttak az átalakító munkának, hamarosan újabb művészek jelentkeztek a játékos mentőakcióra, s akkorára duzzadt az anyag, hogy az már nem fért el a Nagyházi Galériában. A véletlen úgy hozta, hogy egy megnyitón Nagy T. Katalin megismerkedett a VAM Design vezetőjével, Vincze Miklóssal, aki hallván a projektről, azonnal felajánlotta a VAM Design emeleti termeit a bemutatóra. A kiállításnak óriási sikere lett, több mint 60 művész közel 100 alkotása volt látható a Király utcai helyszínen. A kiállítás vége előtt kb. héttel Vincze Miklós azzal az ötlettel állt elő, hogy rendezzenek egy árverést, Nagy T. Katalin hevesen tiltakozott, szerette volna a projektet folytatni, és több helyszínen bemutatni az anyagot, és semmi joga nem volt, ahhoz, hogy a műveket árverésre bocsássa. Megszervezte a következő bemutatót, és a zárás délutánján, néhány művész segítségével becsomagolták az anyagot, Majoros Gyula, a következő kecskeméti kiállítás házigazdája meg is érkezett egy mikrobusszal. A biztonsági őr azonban felhívta Vinczét, aki nem egyezett bele, hogy Nagy T. elszállítsa az anyagot, majd a művészettörténész kérlelésére, végül igent mondott, de lediktált néhány mondatot, melynek értelmében az anyag két hét múlva visszaérkezik a VAM-ba, és Nagy T. összeállít egy katalógust is. A művészettörténésznek nem volt más választása, aláírta a kézzel írott fogalmazványt. Az anyagot nem vitte vissza, és azt hitte, ezzel véget ér ez a szerencsétlen kapcsolat a VAM-mal.
Öt év múlva azonban egy közel 50 oldalas periratot kapott, mely szerint köteles kifizetni a kiállítás bérleti díját. A tárgyalást igen gyorsan lefolytatta a bíróság, anélkül, hogy csak akár egyetlen tanút behívtak volna Nagy T. oldalán. Az elvesztett per értelmében az eredetileg követelt 20 millió helyett „csak” 6 milliót kellett volna fizessen Vinczének. Ekkora igazságtalansággal ritkán találkozik az ember, a büntetés kifizetése, reménytelen volt, az ügyvéd, azt mondta, hagyni kell az egészet, majd elévül. Ismét évek teltek el, nem hagyták elévülni az ügyet, egyszer csak lecsapott a végrehajtás, lefoglalták Nagy T. tizenkét éves autóját és a számláját, 120.000 Forinttal. Elkezdődött az aljas színjáték, ekkor a MissionArt Galéria a művészettörténész segítségére sietett, több mint ötven művésztől kért egy-egy művet, melyek nagy részét sikerült is eladnia 2018 karácsonya előtt. A befolyt 3 millió forint sajnos nem volt elegendő, és Nagy T. Katalin rettegve várta a végrehajtót, hogy kiderüljön, hogyan tovább. Miután sem lakás, sem egyéb ingóság nem volt a nevén, közel öt éven át nem létező személyként próbált dolgozni és létezni. Mielőtt az öt év letelt volna, 2023-ban újra lecsapott a végrehajtó, de nem tudott semmit lefoglalni, viszont le tudta tiltani a frissen kiutalt nyugdíj egy harmadát. A jelenleg 12 milliós (kamatokkal) büntetést meg lehet vásárolni a kamatok nélkül, ez 7 millió körüli összeg, ebből megvan a 2018-ban összegyűlt 3 millió forint, a többit kellene most összegyűjteni.
A Fazonigazítás 2007 óta tíz kiállítást élt meg, közben mindig gyarapodott. Nagy T. álma, hogy az anyag egyben maradjon, és egy hamisítvány gyűjtemény részét képezze, melybe letétként a múzeumi raktárakban lévő hamisítványokat is be lehetne vonni, és egy igen izgalmas és tanulságos állandó (de változó) kiállításon bemutatni.
Névsor:
BABOS BERTALAN ZSILI, BÁCS EMESE, BAKSAI JÓZSEF, BALOGH CSABA, BALOGH ERZSÉBET, BÁNFÖLDI ZOLTÁN, BÁNKI ÁKOS, BUKTA IMRE, CHILF MARI, CZAKÓ ZSOLT, CSONTÓ LAJOS, DELI ÁGNES, DRÉHER JÁNOS, ef ZÁMBÓ ISTVÁN, ELEKES KÁROLY, F. BALOGH ERZSÉBET, fe LUGOSSY LÁSZLÓ, FEHÉR LÁSZL, FERENCZY ZSOLT, FÖLDI PÉTER, GAÁL JÓZSEF, GÁBRIEL AJNA, GAZDAG ÁGNES, GERBER PÁL,GÓRA ORSOLYA, HALMI-HORVÁTH ISTVÁN, HATÁR ATTILA, IMRE MARIANN, JOVIÁN GYÖRGY, KAMMERLOHR KOVÁTS LÁSZLÓ, KÉRI GÁSPÁR, KESERÜ KÁROLY, KLIMÓ KÁROLY,KNYIHÁR AMARILLA, KÓTAI TAMÁS, KOVÁCS PÉTER, KRAJCSOVICS ÉVA, LÁSZLÓ DÁNIEL, LÉVAY JENŐ, LÉVAY NÓRA, MADÁCSY ISTVÁN, MAJOROS GYULA, MAZALIN NATÁLIA, MIKSA BÁLINT, MÓZES KATALIN, NÁDLER ISTVÁN, NAGY CSABA, NAGY GÁBOR GYÖRGY,OLAJOS GYÖRGY, OLCSKAY LÁSZLÓ DOKY,ŐRY ANNAMÁRIA, POKORNY ATTILA, RABÓCZKY JUDIT, RÁCMOLNÁR SÁNDOR, ROSKÓ GÁBOR, SERES LÁSZLÓ, SI-LA-GI, SINKÓ ISTVÁN, SOMOGYI EMESE, STEFANOVITS PÉTER, SZABÓ GYÖRGY, SZANYI BORBÁLA, SZÉKELY ANNAMÁRIA, SZEMETHY ORSOLYA,SZILÁGYI RUDOLF, SZIRTES JÁNOS, SZURCSIK JÓZSEF, TÖTTÖS KATA, VANKÓ ISTVÁN, VARGA ÉVA, VEREBICS ÁGNES, VEREBICS KATALIN, WAHORN ANDRÁS, WECHTER ÁKOS, WELLISCH TEHEL JUDIT, ZOLTAI BEA