Hogyan válasszuk ki a megfelelő fémhulladék- feldolgozó gépet vállalkozásunk számára?

Mindennapi életünket egyre gyakrabban és egyre nagyobb mértékben befolyásoló negatív
környezeti hatások szinte megkövetelik, hogy bármilyen módon javítsunk rajtuk. Szerencse a
romló körülmények mellett, hogy mára már mindennapunk részévé vált, hogy növekszik azok
tábora, akik hajlandók tenni környezetük védelméért.
Iskolai programok, civil szervezetek és már nem csak magán vállalatok, de a média és állami
szervezetek is segítik különféle módon az emberek hozzászoktatását a „zöld” életmódhoz.

 

Módszerek

 

Sokféle lehetőség létezik, amelyekkel ösztönözni lehet a lakosságot arra, hogy minél tudatosabban gazdaságosabban és környezetkímélő módon élje életét. Kisgyermekekkel már az óvodában és iskolában is megismertetik a lehetőségeket. A vízfogyasztás csökkentését, a hulladékok szelektív gyűjtését, a környezetbarát közlekedési formákat.

A háztartások számára ma már szinte mindenhol rendelkezésre állnak szelektív hulladékgyűjtők, de olyan hulladékudvarok is ahova bármikor bármilyen hulladékot elvihetnek ami nem helyezhető a házaknál elérhető gyűjtőedényekbe. Önkormányzatok még éves gyűjtőkampányokat is szerveznek, hogy ezzel is elősegítsék, hogy az egyes újrahasznosítható hulladékfajták ne keveredjenek a kommunális szeméttel.

 

Szelektív gyűjtés fontossága

 

Leghasznosabb környezetkímélő megoldások egyike az, ha a már használni nem kívánt, vagy már egyáltalán nem használható tárgyak, eszközök, berendezések nem a kommunális gyűjtőtelepeken végzik, hanem már a végfelhasználója elkülönítve tárolja és juttatja el a megfelelő feldolgozóhelyre. Ez történhet háztartások számára elérhető műanyag, papír, fém gyűjtőkonténerek segítségével. Ezek rendszerint a háztartásokban, irodákban fellelhető hulladék szelektív gyűjtését jelenti. Vannak persze nagyobb tárgyak, amiktől nem lehet ilyen módon megszabadulni. Pl. háztartási nagygépek, berendezések, járművek, stb. Ezeket külön szükséges valamilyen módon közvetlenül a feldolgozók gyűjtőtelepére szállítani.

 

 

 

Feldolgozás

 

Fémek újrahasznosítással ma már sok cég foglalkozik. Ezeknek a cégeknek komoly felkészültség szükséges, ha hatékony megoldást szeretnének a fémfeldolgozásra. Egy-egy ilyen vállalkozás vezetője eldönti, hogy pontosan mivel szeretne foglalkozni és annak megfelelő helyszínen, annak megfelelő gépparkkal és személyi állománnyal végzi munkáját.

 

A munkafolyamatokat elősegítő gépek

 

Vannak vállalkozások melyek kifejezetten háztartási gépek és elektronikai cikkek bontására, feldolgozására rendezkednek be.  Ez esetben olyan üzemi terület szükséges ahol kézi bontásra is nyílik lehetőség. Bontást követően pedig leginkább különféle kábelek, huzalok, vezetékek feldolgozására készült gépeket kell használni. Ilyenek például a kábeldarálók, granulálók. Kisebb feldolgozó kapacitás igény esetén kiváló választás lehet például egy Guitetti 215 EKO. Ezzel a géppel kisebb beszállítói kapacitás már könnyedén kiszolgálható. Természetesen nagyobb gépek is beszerezhetők. Annak függvényében, hogy milyen mennyiségű beérkező hulladékmennyiségre számítunk havi, vagy éves szinten.

Előfordul olyan is, hogy nem háztartási, hanem más forrásból egy vállalkozásnak évi több ezer tonna alumínium doboz feldolgozását kell megoldania. Ez már egy komolyabb kihívást jelenthet, de természetesen ennek megvalósítására is készülnek berendezések. Egy Alpapack 2000 válogatógép és egy JMC M40 bálázó tökéletes együttműködő kombináció lehet a feladat minőségi megoldására.

Egy dolog bizonyos: szakértelem mindenképpen elengedhetetlen a megfelelő gépek kiválasztásához. Használatukkal azonban egyre több feladat végezhető el egyre jobb minőségben.