Veres Pál és az Ehető erdő
Az című könyv az aszfaltozott utakról eldugott ösvényekre csábít – ezt a különleges kötetet mutatták be a sajtónak.
A szerzők. | Fotók: Horváth Csongor

Bózsó Gyula és Megyeri Sára munkája nem folytatása a 2021-ben bemutatott Az erdő finom kötetnek, ami tulajdonképpen egy extravagáns „brush craft” (magyar fordítása nincs igazán a kifejezésnek, a bokrok közti világban rejlő potenciál kihasználását takarja leginkább) szakácskönyv volt – inkább megágyaz az ott olvasott receptek elkészítéséhez. Összesen 45 olyan erdei növényt ismerhetünk meg általa, amelyek a csúcsgasztronómiában is remekül használhatóak, de az otthoni főzések során is hihetetlen ízeket hívhatunk elő a most bemutatott kiadványra hagyatkozva.

A hétfő délelőtti könyvbemutatót a lehető legautentikusabb helyen, a Palotaszállóban tartották. Az ablakokon kitekintve érezhetővé vált az erdő ölelése. Lillafüredre Miskolc ékszerdobozaként szoktak hivatkozni. A városrészt környező lombsörényű hegyek miatt azonban különleges éléskamraként is tekinthetünk rá.

a terveket a kötet védnökeként Veres Pál polgármester vetítette elő.

– A turizmus terén zászlóshajó Lillafüred, aminek a fejlesztését – a következő uniós pályázati ciklus keretében – kiemelten fogjuk kezelni. Néhány évvel ezelőtt készült egy nagyon komoly megvalósíthatósági tanulmány arról, hogy miképp lehetne fokozni Lillafüred vonzerejét a turisták számára. Sajnos a hazai források elfogytak, mielőtt a megvalósításra sor került volna, pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség egy kétlépcsős elbírálás során is szakmailag megalapozottnak találta a tervezetünket – mondta Veres Pál, aki szerint a Bükk csodálatos természeti érték, ami különleges lehetőségeket biztosít a mai kor emberének. (Vajon a bukott bringa útra gondolt a polgi? )

– Az Ehető erdő segítségével az aktív turizmus mellett az erdők megismerésére is lehetőség nyílik – olyan ismeret mentén, ami az elődeinknek birtokában volt: tudták mi ehető és mi nem, mi finom és mi rossz ízű. Mi ezzel szemben nagyrészt a szupermarketekben vásároljuk meg a számunkra készen legyártott élelmiszereket. A kötetnek hála lehetőségünk nyílik visszanyúlni a természet tiszta és eredeti, rendelkezésünkre álló alapanyagaihoz – fogalmazott a polgármester, buzdítva mindenkit arra, hogy harapjon egy jóízűt az erdőből.

minap.hu infó