Már a második akkumulátorgyár épülhet Debrecenben

A kínai Eve Power is megkapta az engedélyt

Fotó: Alsózsolca sem örül Archív

Már a második akkumulátorgyár épülhet Debrecenben, ugyanis a kínai Eve Power vállalata is megkapta az engedélyeket, írja a Debreciner.

Az engedély a Debrecen határában található 281 408 négyzetméteres terület tereprendezésére, valamint egy CNT-üzem, egy elektródaüzem, egy összeszerelő üzem, egy formázó üzem és egy szortírozó raktár mélyalapozási munkáira vonatkozik. Az engedélyben azt is rögzítették, hogy a munkálatokat úgy kell elvégezni, hogy a lehető legkevésbé terheljék velük a környezetet.

Mindemellett az is kiderült, hogy a tervek szerint 299 ezer köbméter anyagot fognak kitermelni a földfelszín alól, amiből közel 64 ezer köbméter humusz. A talajvédelmi terveknek megfelelően a beruházót kötelezték arra is, hogy a humuszos termőréteget mentse és hasznosítsa. Ha helyben nem lehet hasznosítani a humuszos termőrétegeket, akkor azután talajvédelmi járulékot kell fizetni a cégnek.

Az Eve Power mellett már egy másik kínai cégnek, a CATL-nek is épült akkumulátorgyára Debrecenben, bár az ott élők közül sokan egy cseppet sem örültek ennek. Gondoljunk csak vissza arra a januári közmeghallgatásra, amikor is lincshangulat alakult ki a városban, a főispánt ordítva hazaárulózták a résztvevők. A 21 Kutatóközpont friss felmérése szerint az akkugyárellenes hangulat nem tett jót a Fidesz népszerűségének a debreceniek körében,