Borsodban hétezer szívelégtelenséggel küzdő beteg él, de arat a tüdődaganat is

Mind minőségben, mind pedig mennyiségben új dimenziókat nyit a modern eszközpark a régió szív és érrendszeri ellátásának fejlesztésében – mondta dr. Nagy Gergely György, a Kardiovaszkuláris Centrum centrumvezető főorvosa. Egyre növekszik a szívizom infarktusok, a szívelégtelenségben szenvedők száma, valamint a tüdőembóliás betegeké is, de a beruházásnak köszönhetően ezeknek a pácienseknek a vizsgálatát gyorsabban és nagyobb hatékonysággal el tudják végezni – tette hozzá a főorvos. A szív MRI csak Miskolcon érhető el a régióban és nagy szükség is van rá, a fejlesztéssel új diagnosztikai módszereket tudnak bevezetni és modern szívelégtelenség ellátást tudnak nyújtani.

Hatékonyabb, pontosabb sugárkezelések

Az onkológia területe az utóbbi években számos fejlesztésen ment át, a külső sugárkezelések mellett a belső sugárkezelések is fejlődtek – emelte ki dr. Oros Endre, a Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum centrumvezető főorvosa. Két területen léptek nagyot előre az új technikával, az egyik a nőgyógyászati daganatok precízebb kezelésében mutatkozik meg – ismertette dr. Szabó Imre, a Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum sugárterápiás osztályának osztályvezető főorvosa. A másik készülék pedig a bőr daganatainak sugárkezelését teszi még pontosabbá – fűzte hozzá.

Első helyen a tüdődaganatok 

A korszerű, célzott kezeléseknek, terápiáknak köszönhetően 10-15 éve fennálló, előrehaladott, négyes stádiumú tüdőrákos betegek túlélését is tudják ma már biztosítani, ami korábban elképzelhetetlen volt – hívta fel a figyelmet dr. Csánki Eszter, a Semmelweis Tagkórház tüdőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa. Az eredményekhez azonban szükséges a legkorszerűbb diagnosztika, amely lehetővé teszi a személyre szabott kezeléseket. Az új, gombostűfej méretű ultrahangos eszközök a legbiztosabb információkat adják az orvosoknak a páciens beteg szerveinek állapotáról – jegyezte meg a az osztályvezető főorvos.

boon .hu