Ázsiai munkásokat is fogva tart a Hamász

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai egyre mélyebben hatolnak be a Gázai övezetbe. Az elmúlt héten elfoglalták a Shifa kórházat (és környékét), ahol a kamerák átvizsgálását követően kiderült: egy ponton legalább három túszt tartottak fogva az intézményben. Daniel Hagari, az IDF szóvivője elmondta: a Hamász terroristái meggyilkoltak egy fiatal izraeli katonalányt a kórházban.

JNS arról számolt be, hogy a biztonsági kamerák videofelvételei alapján megállapították: október 7-én egy nepáli és egy thai túszt is elrejtettek a kórházban.

„A bizonyítékokat, amelyeket meg fogok osztani, Izrael diplomáciai csatornákon keresztül elküldte a túszok országainak… 

A Hamász túszokat rejtegetett és túszokat gyilkolt a Shifa kórházban. 

A Hamász alagutakat épített a kórházak alatt” – mondta Hagari. Ezután olyan felvételeket mutatott be, amelyeken a Hamász terroristái két nem izraeli foglyot visznek be katonai dzsippel a kórházba. „Még nem találtuk meg ezeket a túszokat, és nem mentettük ki őket” – jegyezte meg.

A felvételek újra felhívták a figyelmet arra, hogy nemcsak izraeli civileket rabolt el a palesztin terrorszervezet,

hanem Izraelben dolgozó vendégmunkásokat is.

Több mint 240 embert raboltak el október 7-én az Izraelbe beáramló terroristák és az őket kísérő civilek. Ezek között 24 thai állampolgár van és legalább egy nepáli diák.

Tanulni jöttek

Október 7-én 50 nepáli diák tartózkodott az Alumim kibucban, amely 4 kilométerre található a gázai határtól. Mikor a Hamász megtámadta a kibucot, elsőként a diákokat találták meg, akik avokádó és paradicsom termesztését tanulták Izraelben. A diákok közül 10 embert gyilkoltak meg és sokakat megsebesítettek.

Guardiannek nyilatkozó nepáli túlélők elmondták: amikor meghallották a rakétákat, azonnal átfutottak az óvóhelyre, ott találtak rájuk a terroristák. Egy fiatal elmesélte, hogy

hiába kezdtek kiabálni, hogy ők nepáliak, a támadók kézigránátokat dobtak a bunkerbe és lőni kezdték őket.

Dhanbahadur Chaudhari túlélte a támadást. A brit lapnak elmondta: „A repesz engem is eltalált. Amikor felébredtem, csupa vér voltam, és láttam, hogy a barátaim halottak vagy sebesültek körülöttem. Az egyik barátomnak nem volt lába, egy másiknak nem volt keze. A barátaim holttestei ott voltak a bunker ajtajában.” A fiatal nepáli elmondta, mivel az IDF csapatai csak este érkeztek meg, a súlyos sebesültek elvéreztek.

A lap leírása szerint a nepáli lakosság megdöbbent,

az Izraelben dolgozó fiatalok rokonai nem is sejtették, hogy ilyen veszélyes helyre küldték a fiaikat.

Az elrabolt nepáli diákról most először érkezett hivatalos hír.

Thai munkások

Különösen súlyosan érintette Thaiföldet a támadás. Izraelben 30 ezer thai vendégmunkás dolgozik, akik többsége elsősorban mezőgazdasági munkákat végez. Október 7-én 39 thait gyilkolt meg a Hamász és 19-et megsebesített. Jelenleg 25 thai civilt tartanak fogva a Gázai-övezetben.

A támadást követően több nagy tüntetést is tartottak Thaiföldön, amelyeken a tüntetők azt követelték, hogy Izrael fejezze be Gáza bombázását. A thai vezetés eddig igyekezett semleges pozíciót felvenni a konfliktusban.

Eddig a thai diplomaták nem tudták elérni, hogy a Hamász elengedje a 25 túszt.

Times of Israel értesülései szerint november elején a thai külügyminiszter Katarba utazott, hogy ott az irániakkal tárgyaljon a thai foglyok szabadon bocsájtásáról.

A 26 éves Natthaporn Onkaew is a túszok között van. A szülei a Reutersnek elmondták: felismerték a fiukat a Hamász egyik fotóján. A férfi édesapja hozzátette: a fia farmerként dolgozott Izraelben. Amikor utoljára beszéltek vele, éppen focizni indult a barátaival. „Engedjék el a fiamat. Nem tudok mást mondani. Nem tudunk semmit. Segítsenek, hogy minél hamarabb szabadon engedjék a túszokat. Csak ennyit üzenek a thai kormánynak” – mondta Onkaew édesapja még októberben.

A múlt héten Lepong Syed thai politikus azt állította, a Hamász arról biztosította a thai kormányt, hogy a thai túszok „biztonságban” vannak. Syed hozzátette: azt az információt kapták, hogy akkor szabadulhatnak ki a túszaik, ha Izrael tűzszünetet köt a Hamásszal.

Nyitókép: Az október 7-ei támadás thai sebesültjei hazaérkeznek/ AFP