Tokaj. Lebontanak egy 1983-as áruházat. Ez kellene Miskolcon is

Tokaj városában épült fel 1983-ban az ország második Skála Áruháza (az első Újbudán van), a helyén le kellett, hogy bontsanak két házat. Ma pedig a Sáros László által tervezett áruházépületre vár hasonló sors – tudta meg a boon.hu.

Mint a magyarepitok.hu részletesen taglalta, a Szövterv (Szövetkezeti Tervező Vállalat) áruháztervét az organikus iskola utilitaristább ágához tartozó elismert építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja (egy időben a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke), Sáros László készítette, aki fiatal, ambiciózus építészként egy a kor színvonalát magasan mutató épületet alkotott. Olyan épületet hozott létre, ami saját korában szokatlan bátorsággal, a rendezési tervnek ellentmondva nem vitte beljebb az áruházat 15 méterrel a házak sorától, helyette a történeti beépítési vonalat meghagyva zártsorú beépítésben helyezte el az épületet.

A tervező 1983-ban újító megoldásként kivívta a szakma tiszteletét is. A városok szövete ugyanakkor legalább annyira védendő érték, mint egy-egy kiemelkedő épület. Nem szerencsés, ha túlzott individuummal, zárványként metszenek bele épületek egy egységes képbe. Ennek elkerülése érdekében az ívben forduló utcát követő, több szögben tört homlokzatot egy, az épülettömbből kiemelt lépcsőházzal is hangsúlyozta a tervező, amellyel a templom tornyának ellenpontját is kijelölte.

Funkció nélkül maradt

Tokaj lakosságának nagyobb része ma Kis-Tokajban, a történeti városmagtól délre, kertes övezetben él. Így az áruház látogatottsága az eltelt évtizedekben jelentősen visszaesett. Ehhez járul, hogy a ’80-as évek elején még viszonylag kevés embernek volt autója, nem voltak nagyáruházak, így a lakosságnak szüksége volt az intézményre – ez az ezredfordulóra drasztikusan megváltozott. Ma az épület nem szolgálja az itt lakók kényelmét, nem tartozik hozzá elegendő parkoló, nehéz az aktuális igényekre alakítani és energetikailag korszerűtlen.

Belülről így néz ki

A környező épületek állapotfelmérését a kivitelező már elvégezte, Posta György polgármester pedig személyesen tájékoztatta az érintett területen lakókat a munkálatokról, így november 17-én már meg is kezdődött az építési háló telepítése, majd november 20-án, hétfőn a bontásnak is nekiállnak. A tervek szerint 2024 januárig tartó bontáshoz és az azt követő építéshez elegendő felvonulási területet tudnak biztosítani az épület mögött, így a munkálatok nem zavarják majd a helyiek mindennapjait.

Rangos környezetben

Három évvel ezelőtt komoly fejlesztés indult el a térségben. Ekkor a pár éve megalakult Tokaj-Hegyalja Egyetem gasztronómiai tanszéke költözött volna az épület helyére. Az akkori tervek szerint a földszintjén étterem, első emeletén oktatási célú helyiségek, második emeletén pedig néhány professzori lakás épült volna.

Most, szerencsére új életre kelhet a környék, hiszen az idén 950 éves településen történelmi léptékű turisztikai fejlesztés indul annak érdekében, hogy a Tokajba látogató vendégek a világörökségi rangnak megfelelő környezetben tölthessék szabadidejüket. A fejlesztésnek köszönhetően a főtér és a főutca egy hosszabb szakasza újulhat meg a következő években.