Skip to content

15 hónap várólista is lehet a kardiológiára Nyíregyháza környékén, van, aki hamarabb az intenzívre kerül

15 hónap várólista is lehet a kardiológiára Nyíregyháza környékén, van, aki hamarabb az intenzívre kerül

Sok beteg van, aki anyagi okok miatt nem tudja igénybe venni a magánellátást.

15 hónapot kell várni a betegeknek Nyíregyháza környékén arra, hogy bejussanak kardiológiai szakrendelésre, írja az RTL. Van olyan beteg, akinek hiába volt időpontja, az állapota miatt már jóval előtte az intenzív osztályra került. A Medicina 2000 Járóbeteg szakellátási szövetség idei felmérése szerint országszerte átlagosan csaknem 60 nap a várakozási idő kardiológiai szakrendelésre. Szerintük ezt részben az okozza, hogy sok orvos választotta munkahelyének a magánellátást.

A Híradó Belme László példáját hozza, akinek már három szívinfarktusa volt, áprilisban pedig elnézte az időpontját, így újat kellett kérnie. 2024 augusztus „valahanyadikára” kapott új időpontot, majd azt a tájékoztatást kapták, hogy beutalóval „csak” 8 hónapot kell várnia. A nyilatkozó kótaji háziorvos másik betege azonban a kapott időpont előtt került intenzív osztályra. A kótaji betegek még szerencsések, a háziorvosnál található EKG, így hamarabb felismerik a problémát. A háziorvos hozzátette, a beteg kapott ugyan beutalót, de nem jutott el a vizsgálatig, és nem él olyan anyagi körülmények között, hogy ezt magának tudja finanszírozni.

A MEDICINA 2000 Magyar Járóbeteg szakellátási szövetség idén is felmérte a tagjai között a betegfogadási listák hosszát. A lista szerint a kardiológiai szakrendelésre országosan átlagosan csaknem 60 napot kell várni. 2015-ben ez még 35-36 nap volt. Az elnök szerint ennek azaz egyik oka, hogy itthon a betegek kétszer annyit járnak szakorvoshoz, mint Nyugat-Európában.

A Demokratikus Koalíció szerint az állami egészségügy helyzete miatt kényszerülnek a betegek a magánellátásba.

„A magán egészségügyi ellátásnak egy szabadon választott ellátási formának kell lennie, nem egy kikényszerített helyzetnek, amikor nem tudom megvárni a 15 hónapot, vagy nem tudom a képalkotó diagnosztikánál megvárni azt a két három hónapot, hanem fájdalmaim vannak, gondjaim vannak, és ezért akár vagyontárgyaim értékesítésével is kénytelen vagyok magánellátási formához fordulni” – mondja László Imre, a DK Egészségügyi Kabinetjének vezetője, Újbuda polgármestere.

Az RTL kereste a kormányt az ügyben, de nem válaszoltak.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



4 Comments

  1. Névtelen
    2023.11.17. 06:19

    15 hónapos várólista? Szerintem a gcei tegnap született unokája hamarabb fog közbeszerzést nyerni, és felkerülni a leggazdagabb 100 közé!
    Erre szavazott a sok rühes paraszt, akkor várjon is a sorára!

    1
    2
  2. idézet
    2023.11.17. 06:55

    „Bocs, de egy ízeltlábútól is elvárható, hogy ne olyan életformát válasszon, ami szabályosan kinyírja őt magát családostul, elvárható tőle, hogy ne tegye abszolút élhetetlenné a saját környezetét. Rágcsáló is bizony hibáztatható, ha magára gyújtja az odúját, és egy páros ujjú patást is felelősnek tartasz, aki az oroszlányok vonulási útvonalán fekszik le pihenni, és felfalják.

    Több millió magyar ember alsó hangon 20 éve hoz olyan állampolgári döntéseket, amelyeknek egyenes, kiszámítható, egészen biztos következménye, hogy az otthonuk elértéktelenedik, a pénzük szintén, az élő környezetük dettó, amitől a munkájuk, nyugdíjuk, fizetésük, életkörülményeik pokollá változnak. Nem, nem egyszer véletlenül 2010-ben megvezették őket, és nem tudták, mi történik, hanem az utolsó NEm fideszes kormányzás óta volt 4 db parlamenti, ugyanennyi önkormányzati választás, plusz EU meg népszavazások, meg minden szarság.

    Nincs mentségük. Nincs indokuk. Nincs semmiféle megmagyarázható kifogás.

    Egy kibaszott diktatúrapárti, élhetetlen, együttműködésre képtelen, primitív, gyűlölködő, becstelen szar szemét embertömeg ide szavazta az országot, és saját magát.

    Most pedig éhezik, retteg, gyűlöl, kiszolgáltatott nyüszítő patkányként él, nincs nyugdíja, fizetése, kórháza, iskolája, van viszont akkugyár, robotolás, kussoltatás, és van vendégmunkás is.

    És akkor kiáll a büdös, EU/NATO ellenes lusta, ocsmány szarházi, és 13 év teljhatalom, 13 év terror, 13 év fasizmus után közli baszdmeg, hogy Ő NEM TEHET RÓLA

    Na ne bohóckodjunk baszki. Hetente 500 meg 800 milliárd közpénzért cégeket vásárol magának Orbán 13 éve bazmeg.
    És a parasztnak ezt sem kell érteni. Őt felmentjük minden alól.
    Vegyük gyámság alá, etessük és pelenkázzuk a fideszest, mert szegény nem tehet róla.

    De ha téged meg engem holnap egy Mauthausenbe tartó vonatra fel kéne tenni, és erről ott, a pályaudvaron kellene szavaznia a fideszesnek, azonnal értenéd, miről tehet, vagy nem tehet a mocsok állatja.

    Más kérdés, hogy egy öt számjegyű tetoválással a kis alkarodon már nem számítana a felismerés, hogy mekkorát tévedtél, de rögtön megértenéd, hogy ezeket nem felmenteni kell.”

    1
    2
    • Névtelen
      2023.11.17. 17:40

      Tájékozódj olyan hírforrásból is, amit nem az usa kormánya (+ a cia) hozott létre és fizet. 😛
      Bezzeg a szélsőbalos összefosottak:
      Akkor lesz nekünk jó, ha eltörlik a családok támogatását, megszüntetik a rezsicsökkentést, eltapossák
      a kamatstopot, kinyírják a nyugdíjasok különféle pénzelését, már gyerekkortól kötelezővé teszik a
      buzulás valamelyik formáját, beengedik, sőt elvárják a „messziről jött embereket” azaz a bűnöző
      mix

      • Névtelen
        2023.11.18. 17:37

        Osztja már az észt a volt munkásőr, kakamatyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük