A kormányhivatallal vitetik el az embercsempészek elhagyott autóit a szerb határ mellől

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő november 8-án hívta fel a figyelmet arra, hogy a szerb határ mentén egy csomó elhagyott autó áll, amelyeket vélhetően az embercsempészek hagytak maguk mögött. Hadházy a posztjában úgy fogalmazott: ez a „propagandakormány újabb mocskos húzása”, amivel „Rogánék” arra akarják emlékeztetni az arra járókat, „hogy ezek az elfogott embercsempészek autói.

Fotó: Bőr, klíma…

A képviselő a Telex azon kérdésére, mire alapozza ezt az állítását, mindössze annyit válaszolt: saját, logikus következtetése alapján írta, amit írt, illetve a gyanúját erősíti, hogy „a propagandasajtó már elkezdte mutogatni a járműveket”. A KRESZ értelmében egyébként az autóroncsok elszállítása a közút kezelőjének a feladata, ha viszont felmerül a gyanú, hogy bűncselekményhez használták, a rendőrségnek kellene lefoglalnia.

Az autóroncsok amúgy nem csak a független országgyűlési képviselő szemét szúrták. Nyílt levelet írt november 10-én Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek a helyi fideszes országgyűlési képviselő, Mihálffy Béla, aki szerint a hátrahagyott – gyakran kiégett, szétbontott – gépjárművek jelentős problémát okoznak a választókerület lakosságának.

Ezek a roncsok sok esetben balesetveszélyesen az utak mentén, kereszteződésekben vagy az erdőkben, termőföldeken állnak elhagyatottan. Az autóroncsok sértik az emberek biztonságérzetét, és az élővilágra, a környezetre is veszélyt jelentenek” – írta, és egyben arra kérte a kormányt, hogy „tegyen javaslatot arra, hogy az illetékes állami szerv tisztítsa meg a déli határhoz közeli településeket a hátrahagyott gépjárművektől.

Kérése meghallgattatott: ahogy azt a Telex kiszúrta, a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent egy kormányhatározat, egyenesen Orbán Viktor miniszterelnök által szignózva, amelyben a problémát a Csongrád-Csanád vármegyei kormányhivatalra testálják.

Az eljárás pedig így fog kinézni:

  • A mezőőr vagy a közterület-felügyelő értesíti az illetékes hatóságot az elhagyott autók észleléséről.
  • Azokon először értesítést kell elhelyezni, hogy hamarosan elszállítják őket.
  • Ha négy napig nem történik semmi, akkor el kell őket szállítani, és az alvázszámukat közzé kell tenni.
  • Ha három hónapig nem jelentkezik értük a tulaj, akkor árverésre kell őket bocsátani.
  • Ha sikerül eladni, az autó gazdája további kilenc hónapig jelentkezhet a pénzért, amúgy az államé lesz.
  • Ha a tulaj mégis jelentkezik, a szállítás és a tárolás költségét ki kell fizetnie.
Ezért például fog vajon jelentkezni bárki?
photo_camera Ezért például fog vajon jelentkezni bárki?
Fotó: Hadházy Ákos/Facebook

Vonatkozó hír november elejéről: összesen 1634 külföldi embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből október közepéig, mert nem nagyon fértek el.

via Telex