Skip to content

Bezzeg Debrecen. Megviselte a Fidesz népszerűségét az akkugyár

Bezzeg Debrecen. Megviselte a Fidesz népszerűségét az akkugyár

Megviselte a Fidesz népszerűségét Debrecenben, hogy sokan nem akarják az akkugyárat

 

Egy friss kutatás szerint még a fideszesek 27 százaléka is ellenzi a CATL gyárának megépítését.

Nemrég a HVG azt írta, hiába a Debrecenbe érkező irdatlan mennyiségű befektetés, a Fidesznek kapaszkodnia kell, hogy a jövő évi önkormányzati választáson az övé maradjon a város. Most egy kutatás is kimutatta: nem tett jót a kormánypárt népszerűségének az akkugyárellenes hangulat.

A helyi választóknak ugyanis csak kevesebb, mint a harmada szavazna a kormánypártokra

– írja a Telex a Momentumnak is dolgozó 21 Kutatóközpont felmérésének eredménye alapján.

E szerint a debreceniek 62 százaléka ellenzi, hogy a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai CATL gyárat építsen a város közelében vásárolt 200 hektárnyi területen. A beruházást a válaszadók 26 százaléka támogatta, 12 százalékuk pedig nem tudott dönteni.

A kutatócég januárban is felmérte az akkugyárral kapcsolatos hangulatot a városban, akkor a megkérdezettek 64 százaléka nem támogatta a projektet, 19 százalék igen. A válaszolni nem tudómk aránya akkor 17 százalék volt.

A mostani felmérésben a fideszes szavazók 27 százaléka nem támogatta az építkezést. Ez sokkal magasabb arány, mint a januári: akkor 13 százalék utasította el a beruházást. A kormánypártot támogatók 59 százaléka azonban továbbra is úgy gondolja, hogy az akkugyár megépítése jó lesz a városnak, ezért támogatja.

Az ellenzéki szavazók 84 százaléka mondott nemet a prokejtre – 4 százalékkal kevesebben, mint januárban.

Felmérték azt is, hogy mekkora a helyi politikusok népszerűsége. A kutatás szerint Papp László a leginkább kedvelt, az ötös skálán 3,2 átlagpontot kapott. A momentumos Mándi László lett a második 2,8 ponttal, a város fideszes képviselője – korábbi vezetője –, Kósa Lajos, akárcsak a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője, Vaszkó Imre, 2,6-os értéket ért el.

A kutatásból az is kiderül, hogy ma már csak a választók 32 százaléka szavazna a Fideszre Debrecenben. Összehasonlításként: a 2019-es európai parlamenti választáson a kormánypárt 53,12 százalékot ért el.

Megszorongatni ugyanakkor önmagában egyik ellenzéki párt sem tudja. A városban a DK és a Momentum fej fej mellett áll 10-10 százalékon, utánuk következik a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 8-8 százalékkal, majd jön a Jobbik, a Nép Pártján, a Mindenki Magyarországa Párt és a Mosodik Reformkor 2-2 százalékkal. Az MSZP, az LMP és a Párbeszéd támogatottsága 1-1 százalékos.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2023.11.09. 09:11

    Eccerű! Hegedűs Andreáé lesz Miskolc. Andrea testőréé , az alufóliasisakos Varga Lászlóé meg Debrecen és
    megalakul végre a Miskolc-Debrecen dékás tengely.😁😂🤣😀. Már csak egy „független” jelöltet kell keresni.

  2. Névtelen
    2023.11.09. 09:14

    Muhahaha

    „21 Kutatóközpont ”

    a hülye magyar azt hiszi, hogy ez 21 darab kutatóközpont, pedig csak Pulai a négyzeten nyikhajság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük