A belga miniszterelnök-helyettes szankciókat követel Izrael ellen Gáza bombázása miatt

 

„Ideje szankciókat bevezetni Izrael ellen. A bombaeső embertelen” – jelentette ki a belga miniszterelnök-helyettes, amely szerint ki kell vizsgálni az izraeli hadsereg csapásait a gázai kórházak és menekülttáborok ellen.

Petra De Sutter a Nieuwsblad című lapnak úgy nyilatkozott: „Világos, hogy Izrael nem törődik a tűzszünetről szóló nemzetközi követelésekkel”.

© AFP / Belga / James Arthur Gekiere

A politikus szerint az Európai Uniónak azonnal fel kellene függesztenie az Izraellel kötött társulási megállapodást, amelynek célja a jobb gazdasági és politikai együttműködés.

De Sutter azt javasolja, hogy az EU tiltsa be az elfoglalt palesztin területekről származó termékek behozatalát és az erőszakos telepeseket, politikusokat és katonákat, akik háborús bűnökért felelősek, tiltsák ki a közösség területéről.

Ezzel párhuzamosan Belgiumnak növelnie kellene a hágai nemzetközi büntetőbíróság támogatását annak érdekében, hogy vizsgálja ki a bombázásokat, miközben a Hamászhoz befolyó pénzeket el kellene apasztani. „Ez egy terrorszervezet. A terror pénzbe kerül, és szankciókat kell kivetni azokra a vállalatokra és emberekre, akik a Hamászt finanszírozzák” – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes.

(The Guardian)