Októberi futóverseny Szögligeten

2023.10.28-án csodálatos, verőfényes, napsütötte szombat reggelre ébredtünk, amely nagy bizodalmat adott az Edelényi Futók Egyesülete által szervezett -Compressport Szádvár Trail – futóverseny szervezőinek és nevezőinek egyaránt, mivel pénteken egész álló nap ömlött az eső, mintha dézsából öntenék. De az eső és a sár, a csúszós terep sem tántorította el a versenyzőket a futástól.

Az megelőző, esős nap

 

8 óra előtt már gyülekeztünk, mi polgárőrök és a nevezni kívánó versenyzők is. A szervezők pedig már kora reggeltől tüsténkedtek azért, hogy minden rendben legyen a verseny ideje alatt. Rengeteg futó érkezett, a határon túlról, Szlovákiából is kb. 30-an, az összlétszám 200 fő körül alakult, mindenhonnan jöttek, még pécsi résztvevő is volt. Ezt már csak onnan is tudom, mert alig győztük parkoltatni az ide érkező óriási autókonvojt.

A polgárőrség: a jobb szélen és balról a harmadik helyen található – a szerző – polgárőrök egyben SzBK tagok is

A verseny központja a falu kultúrházában lett kialakitva, a dobogó pedig a kinti színpadon, itt vehették át az indulók a rajtszámukat és rajtcsomagjukat, mely tartalmazta az időméréshez szükséges eszközt is.
A verseny jótékonysági futás is volt egyben.

Gyülekező

A nevezők 3 kategóriában indulhattak:
1. Szádvár Trail Vitéz kör (9.7 km)
2. Szádvár Trail Kapitány kör (kb 39 km)
3.Hármas váltó – Szádvár Trail Kapitány kör (39 km)

A Szádvár Trail Vitéz kör (9.7 km // 430 m+ szint) – női és férfi kategóriában volt nevezhető, melynek szintideje 3 óra volt. A Szádvár Trail Kapitány kör és Hármas váltó (kb 39 km // 1500 m+ szint) – szintén női és férfi kategóriában volt nevezhető melynek szintideje 7 óra volt, ez Szögliget, Dobódél, martonyi adótorony és kolostor, Martonyi-szőlőhegy, Esztramos, Bódvaszilas pincesor, Szádvár, Szögliget útvonalon futott.

Kategóriánként az első hat helyezettet részesítették díjazásban, mely nem a megszokott mindennapi serlegekből, hanem egyedi, kézműves plakettekből állt.

Ennyi Szádvárat csak jó érzéssel lehet látni

A futók 10 órakor indultak neki a távnak, mely a polgármesteri hivatal udvarából indult a Táncsics Mihály utca felé, majd az Arany János utcára érve, onnan tovább haladva hagyták el a falut. Útjukat ezután kemény pályaviszonyok, terepakadályok tarkítottak, de abban biztos vagyok, hogy kárpótolta őket, hogy egy mesésen gyönyörű, történelmi tájon, a legszínesebb és legszebb évszakban futhattak.

Indulás!

A pálya során láthatták környékünk számos nevezetességét, például a magára hagyott, roskadozó falú Martonyi kolostorromot, melyben egyházi zenével és apácákkal találkoztak.

Az Esztramos-hegy elhagyatott bányatelepét is érintette útjuk, illetve azt a helyet, ami tősgyökeres szögligetiként és az SzBK tagjaként számomra is olyan kedves, amiről maga a verseny is nevét kapta, vagyis Szádvár romjait, amely, ahogy én szoktam fogalmazni, “szívem csücske, lelkem egy darabja”. A 374 lépcsőfok megmászása után jutalmuk egy egészen csodálatos és mesés panoráma volt, Szögligetre és a környező településekre. Szép, tiszta időben akár a Magas Tátra is látható. Emellett négy vitéz kardos lovag üdvözölte a versenyzőket a várban.  Hogy ne legyen olyan könnyű az útjuk, ha már terepfutásról van szó, akadt ott bőven dagonya, égig érő fű, kidőlt fák az úton, valamint hosszú kaptatós emelkedők és technikás lejtők is.

Szádvár

A versenyről visszatérve, a végén a megfáradt versenyzők finom lasagnet és frissítőt fogyaszthattak el. Valamint átvették díjaikat és baráti beszélgetéseket folytattak.

A mi feladatunk a rajt zökkenőmentes biztosítás után véget ért, de abban biztos vagyok, hogy a rendezvény nagyon nagy sikert aratott, és tovább viszik a falu és a környék jóhírét, mivel már a következő alkalom is meghirdetésre került: ez 2024.10.26.

Ne feledd: Szádvár Rád Vár!

szöveg, fotóMihály Viktória
és Edelényi Futók Egyesülete