Miskolc. Mélyebben beleáshatja magát a biomasszából kinyerhető gázok energetikai célú felhasználásának és az energiatárolásnak a témakörébe

A Bolyai-ösztöndíj kifejezetten a fiatal, tehetséges kutatók anyagi támogatására, a kiemelkedő kutatási-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére létesült. Energetikai témájú kutatási témájával a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának docense, Szamosi Zoltán elnyerte a 2023-as Bolyai-ösztöndíjat. Az Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézet kutatója a támogatással még mélyebben beleáshatja magát a biomasszából kinyerhető gázok energetikai célú felhasználásának és az energiatárolásnak a témakörébe.

Szamosi Zoltán 2011-ben gépészmérnökként végzett a Miskolci Egyetemen. A megújuló energiák felé először akkor fordult, amikor a diplomamunkáját írta, majd saját kutatási témaként vitte tovább a doktori iskolába.

– A doktori kutatásom a biomassza, az erdészeti és mezőgazdasági melléktermékek és hulladékok energetikai hasznosításának hatékonyabbá tételére keres lehetséges megoldásokat. A doktori iskolában ezt addig a pontig vizsgáltam, hogyan lehet a melléktermékekből az energiatermelésben hasznosítható anyagot előállítani. A technológia hasonló a faszén előállításához, azzal a különbséggel, hogy az általam vizsgált eljárás során gyorsabban lezajlik a bomlási reakció. A végeredmény ugyanaz: szilárd anyagból szilárd anyagot állítok elő, aminek jobbak a tüzeléstechnikai paraméterei – nyilatkozta a Miskolci Egyetem honlapjának.

– A továbbiakban azt fogom elemezni, hogy a technológia során képződő anyagokat, mivel szénhidrogén képződik, mennyiben és milyen feltételekkel lehetséges betáplálni a már meglévő olajipari, olajfinomítói technológiába.