Miskolc. Salkaházi gazdagon

Indul a Salkahzái támogatások kifizetése

Fotó: Salkaházi archív

Még a héten megkezdődik a Salkaházi támogatások kifizetése, a csaknem 29 000 jogosult nagy része november közepéig megkapja majd a támogatás összegét, körülbelül 5000 szépkorú azonban a Magyar Posta leterheltsége miatt csak december első napjaiban veheti majd kézhez a megemelt, idén már 14 000 forintos összeget.

A Salkaházi támogatást megállapító határozattal együtt, ugyancsak levélben, valamennyi jogosult kap egy kérdőívet is, melynek kitöltői és visszaküldői között értékes ajándékokat sorsolnak ki:

– 200 db színházjegyet a 200 éves Miskolci Nemzeti Színház előadásaira

– 125 db jegyet a 125 éves Herman Ottó Múzeumba.

– 60 db belépőt a 60 éves Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjére

– és 40 db „nagyszülő – unoka” páros jegyet a 40 éves Miskolci Állatkertbe

A juttatás összegének folyósítását idén sem kell külön kérelmezni, azt mindenki automatikusan megkapja, aki megfelel az alábbi feltételeknek:

– A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága által igazoltan a szociális vetítési alap tízszeresét (2023-ban 285 000 forint) meg nem haladó havi nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül,

– betöltötte a 60. életévét,

– Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik és a

– Nyugdíjfolyósító Igazgatóság nyilvántartásában szereplő folyósítási vagy levelezési címe is miskolci.

A támogatást hivatalból a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kapott 2023. október 1-jei adatoknak megfelelően állapítják meg, a kézbesítésre a lakcímek (utcanevek) ABC sorrendjében kerül sor.

 

Aki valamilyen okból mégsem kapja meg a támogatást, kérelmet nyújthat be Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához. Ilyen ok lehet például az, ha az illető 2023. október 1-je után töltötte be a hatvanadik életévét, vagy aki részére ezt követően állapítottak meg nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást.

 

A támogatás igényléséhez szükséges kérelem ebben az esetben beszerezhető a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán (3525 Miskolc, Városház tér 8.) és a kihelyezett ügyfélszolgálati irodákban (Avasi: Miskolc, Klapka György u. 15-17., Diósgyőri: Miskolc, Árpád u. 4.), vagy letölthető a www.miskolc.hu internetes oldalról. A kérelem benyújtható személyesen az ügyfélszolgálati irodákban vagy postai, illetve elektronikus úton. A kérelmek benyújtásának határideje 2023. december 31-e, az ezt követően benyújtott kérelem alapján a támogatás nem állapítható meg.

 

Salkaházi Sára (1899–1944)

A Budapesten embermentőként vértanúhalált halt apáca 1899-ben született Kassán, ahol eredetileg tanárként dolgozott. A város Csehszlovákiához kerülését követően a hatóságok még a pedagógusoktól is hűségesküt követeltek az új állam irányába, Salkaházi ezt megtagadta, így nem taníthatott többé.

Az elkövetkező évek során könyvkötőnek tanult, de húga kalapüzletében is dolgozott, továbbá újságíróként és íróként is publikált, főként szociális kérdéseket érintő témákban – a kisebbségbe került magyarok, a nők, a munkásság sorsáról írt.