Skip to content

Az orvosok fix fizetést kapnak, és nincs semmilyen motiváló tényező az orvosi bérrendszerben

Az orvosok fix fizetést kapnak, és nincs semmilyen motiváló tényező az orvosi bérrendszerben

Dagadnak a várólisták, már 48 ezer ember vár műtétekre

A szakértő szerint az ellátórendszer nem igazán érdekelt a várólista rövidítésében.

Tovább duzzadnak a várólisták, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint jelenleg már 48 ezer beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra, a kötelező várólistákon pedig több mint 41 ezren vannak rajta – írja az economx.hu, hozzátéve, hogy utóbbi listát 13 műtéti típusnál kötelező vezetni az intézményeknek, a 48 ezres listán ennél sokkal több műtéti típus szerepel.

A novemberi NEAK-adatok szerint:

  • 12,9 ezer beteg vár szürkehályog-műtétre
  • 11 ezren várnak térdprotézis-műtétre
  • 6,6 ezren csípőprotézis-műtétre

A portál egy szakértőt is megszólaltatott az ügyben. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász szerint az ellátórendszer nem igazán érdekelt a várólista rövidítésében, az orvosok ugyanis fix fizetést kapnak, és nincs semmilyen motiváló tényező az orvosi bérrendszerben. Hozzátette, korábban a hálapénz motivációs eszköz volt, de nem volt jó a borítékos rendszer sem. Szerinte jó minta lehetne a nyugat-európai országok kórházaiban bevezetett indikátorrendszer, amely a teljesítményt és a minőségi mutatókat is figyelembe veszi.

„Ma már az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok is inkább összeadják a 2 millió forintnál is drágább csípőprotézis-műtét árát a magánellátásban, mint hogy éveket várakozzanak az állami egészségügyben”

– fogalmazott.

Mint mondta, hiba volt, hogy „ennyire engedtük felnőni a magánegészségügyi szektort”, de ha már így alakult, akkor külföldi példák alapján össze kellene kapcsolni a magán és az állami betegellátó rendszert, ez pedig az állam feladata lenne. Példaként említette, ha a NEAK tudja, hogy havonta ezer csípőprotézis műtétet kellene elvégeznie, de csak 700-hat tud az állami kórházrendszer kivitelezni, akkor 300 műtétet az állam vásároljon meg a magánszolgáltatóktól.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2023.11.03. 06:22

    Ezek még a végén feltalálják a melegvizet.
    Nincs itt semmilyen hiány, ha maszek gyakorlatilag napokon belül elvégezhető bármilyen műtét. Akkor van elég anesztes, orvos, műtő, nővér.
    Nyilvánvaló arra játszanak, hátha a várólistások kihalnak. Különben ha ez egy egészségbiztosítás, akkor miért nem mehetek bárhová? Ez a mostani rendszer olyan, mintha a biztosító kikötné, hogy csak néhány szerelőnél csináltathatom meg a kocsimat, ahol pont ezért várhatnék éveket, vagy megcsináltathatnám máshol az autómat a saját költségemen, ha használni szeretném. Csak ez sokkal kegyetlenebb, mivel az életminőség rovására megy. Azok, akik kitalálták a rendszert, bizonyára építettek maguknak kiskaput.

    • Névtelen
      2023.11.03. 09:22

      1953-ban vezette be Gerő elvtárs az ideiglenes hálapénz rendszert. Eddig tudtál várni?

  2. Névtelen
    2023.11.03. 08:30

    Hat ruhelke egeszen biztosan nem sorakozik egyutt az alja pornepevel hova vezetne ez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük