L. Simon László köszönetet mondott Dúró Darálós Dórának

Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük, kedves Dúró képviselő asszony

– írta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerdán Facebook-oldalán. A poszthoz képeket is csatolt, amelyeken az látszik, hogy hosszú sorban állnak az érdeklődők, hogy bejussanak a Nemzetközi Sajtófotó Kiállításra. L. Simon továbbá azt üzente a Mi Hazánk képviselőjének: „Különösen köszönjük a közönségünk figyelmét, szeretetét és megértését”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Csák János kulturális és innovációs miniszter arról tájékoztatta a Mi Hazánkat, hogy a párt kezdeményezése nyomán tizennyolc év alattiak a továbbiakban nem látogathatják a Nemzeti Múzeum kiállítását, „mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt”. Dúró Dóra maga kérte törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását a minisztertől a Nemzeti Múzeumban megtekinthető Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt, „azon ugyanis a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot, illetve a meleg idősotthont ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat”.

A Magyar Nemzeti Múzeum viszont az AFP-nek küldött tájékoztatásában – amelyet a Népszava szúrt ki – azt írta: nem tudja jogszerűen végrehajtani a kulturális és innovációs miniszter felszólítását, miszerint 18 évesnél fiatalabbak ne látogathassák a 2023-as World Press Photo kiállítást.

A múzeum ugyanis senkitől nem kérheti el a személyi igazolványát. „A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik. A weboldalon fel van tüntetve, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet, és a kiállítás bejáratánál 18 éven aluliakat korlátozó tábla is van” – hangzott a válasz az AFP kérdésére.