Amikor Cziffra György politikai fogolyként került Miskolcra és kőfaragóként építette a Rákosi Mátyás Nehézipari Műszaki Egyetemet

Cziffra Györgyre emlékeznek a Miskolcon

Cziffra Györgyre emlékeznek a Miskolcon

Kovács Kati és Balázs János koncertje

A Cziffra György Emlékesten Kovács Kati és Balázs János ad koncertet a Miskolci Egyetem díszaulájában november 8-án, szerdán este 7 órától.

Cziffra György Miskolcon

Cziffra György a XX. század második felében a nemzetközi koncerttermek ünnepelt sztárja volt. Csodagyerekként indult, de pár év múlva a fronton találta magát. Hazatérése után a nyomorból a disszidálásban látta a kiutat. Menekülése nem sikerült, politikai fogolyként került Miskolcra, az egyetem építkezésére, ahol kőfaragásra osztották be. Szabadulása után a pesti bárok sztárja lett. Mezei Mária, Puskás Öcsi és sokan mások rajongtak játékáért, lenyűgöző improvizációiért. A ’40-es évek slágerdallamai mellett mindig repertoárján voltak a klasszikus darabok, köztük Liszt és Chopin művei. Parafrázisai, átiratai legendásak, a mai napig klasszikus zenei koncertműsorok részei.

Ezt az időszakot idézi vissza Kovács Kati és Balázs János estje. A zenés utazás közben Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a két előadóval közösen idézi fel a pesti bárkorszak hangulatát és ikonikus történeteit.

magyar nemzet