Magyarországra toloncolná vissza a migránsokat Robert Fico

Az elképzelésről Szlovákia új kormánya még nem egyezett meg a magyar kabinettel.

Lovakkal, kutyákkal, hőkamerákkal felszerelt autókkal és drónokkal akarja megállítani a menekülteket a szlovák–magyar határon a Szlovákiában nemrégiben megválasztott Fico-kormány – írja a Parameter.sk. Azt egyelőre nem árulták el, hány rendőrt küldenének arra a határszakaszra, ahol menekültek ezrei szöktek át Szlovákiába Magyarországon keresztül.

Robert Fico azt mondta, hogy a magyar kormánytól kapott információk alapján ott fogják majd megerősíteni a határvédelmet, ahol a menekültek határátlépésre készültek.

Szlovákia októberben állította vissza a határellenőrzést a magyarországi határszakaszán, és egyelőre nem tudni konkrétumokat arról, hogyan fogja megerősíteni ezt a részt.

Fico a határon tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy minden illegális migránst letartóztatnak, és megpróbálják őket Magyarországra kitoloncolni.

Azt viszont ő maga is elismerte, hogy erről még nincs megegyezés Magyarországgal. Úgy fogalmazott: „előkészületben van egy látogatás Magyarországra, ahol a readmissziós megállapodásból következő kötelezettségek teljesítéséről akarunk tárgyalni, de ez a találkozó még további előkészítő tárgyalásokat igényel”. A Parameter beszámolója szerint a rajkai határátkelőhöz egy vízágyút már beállítottak, de egyelőre menekültre nem céloztak vele.