Miskolcon, Szegeden és Pécsen is átlépték már településenként az ezer szavazót

Rekordmértékű szavazat érkezett az alternatív népszavazás 6. napján, szombaton délelőtt! Utolsó hajrához érkezett Magyarország első alternatív oktatási népszavazása, amelyet az Egységes Diákfront és az aHang szervez. Hétfőn zárul a voksolás, szombat délre a szavazók száma már elérte a 64.000 főt. 

Személyesen már több mint 27 ezer ember szavazott, Budapesten a legtöbben a Széll Kálmán téren, valamint a Móricz Zsigmond körtéren mondtak véleményt a hét kérdésben. Veszprémben, Miskolcon, Szegeden és Pécsen is átlépték már településenként az ezer szavazót.

Online is folyamatosan érkeznek a voksok, azonban több visszajelzés is érkezett péntek este és szombat reggel, hogy karbantartás miatt nem tudtak belépni a választók az Ügyfélkapu rendszerébe az azonosításhoz. Mostanra azonban már zökkenőmentesen működik az ELEVE applikáció és a webes szavazás is. Szavazni egészen október 30. éjfélig (23:59:59-ig) lehet mind online (erről részletes tájékoztató itt olvasható), mind személyesen (a szavazópontok helyszínei és nyitvatartásai itt érhetők el).

Egyre több közéleti szereplő buzdít az alternatív népszavazáson való részvételre. Kemény Zsófi költő egy TikTok-videóban mondta el, hogy miért tartja fontosnak részt venni a szavazáson: “Körülbelül öt perc a véleménynyilvánítás, viszont rohadt fontos, mivel minden az oktatásnál kezdődik. Viszont nagyon jó lenne, ha nem kéne, hogy minden véget is érjen ott, az álmok, a lehetősége, a tehetség. Úgyhogy szavazzunk minél többen, hogy hátra végre figyelnek ránk!”

L. Ritók Nóra egy Facebook-bejegyzésben tette közzé, hogy ő már szavazott, míg Bódis Kriszta pszichológus, író és filmrendező és Karácsony Gergely főpolgármester is videóban buzdított mindenkit szavazásra.