Homlokzat szigetelése házilag. Vajon érdemes nekifogni?

 

 

 

Az egyre magasabb fűtésszámlák miatt érdemes elgondolkodni a homlokzat szigetelés kérdésén, sok múlik rajta, hogy mennyire szakszerű a hőszigetelő lemezek felrakása. Ezt sokan úgy hiszik, hogy saját maguk is meg tudják oldani. Azonban ha nem jól sikerül akkor nem lesz könnyű utólag kijavítani a hibát.  Utólagos hőszigetelés esetén a munkafolyamatok során előállhatnak váratlan helyzetek, így nem kiszámítható a feladatok elvégzése.

Mi a célunk az utólagos hőszigeteléssel?

2018 óta érvényes a homlokzati falakra a 0,24W/m2K hőátbocsátási tényező értéke, azonban az energiaárak emelkedése miatt az ajánlásokban szigorúbb értékeket javasolnak, ami 0,20 W/m2K. Ez azt jelenti, hogy vastagabb hőszigeteléssel kell az utólagos hőszigetelést elvégezni.

 

Kétféle anyag felhasználását ajánlják:

1.    Homlokzatszigetelés fehér színű hungarocell szigeteléssel

2.    Grafitos hungarocell szigetelés

 

Ahhoz, hogy ezt az értéket elérje a szigetelés, 20 cm vastag polisztirol vagy 15 cm vastagabb, jobb hőszigetelő képességű grafitos szigetelő felrakása szükséges. Mégpedig lehetőleg úgy, hogy 30-40 évig stabilan álljon. Érdemes már itt elgondolkodni azon, hogy gyakorlat nélkül fel tudjuk-e magunk rakni ezeket a hőszigetelő lapokat úgy, hogy az viharos időben is 3-4 évtizedig a helyén maradjon?

 

A szigeteléshez szükséges anyagokat és eszközöket mindenképpen meg kell vásárolni akkor is ha 15 és akkor is ha 20 cm a szigetelés. Ha rendszerben vásárolja meg a hőszigeteléshez szükséges anyagokat, akkor szakszerű kivitelezés mellett garanciát is kap a hőszigetelésre, azonban saját kivitelezés esetén a rendszer garanciát nem tudjuk érvényesíteni. Igaz ugyan, hogy a kivitelezés munkadíja megmarad saját kivitelezés esetén, de azért az állványzat bérléséről sem szabad megfeledkezni. Biztos, hogy szükség lesz egy létrára a munkálatok idejére, a minőségi csuklós létra kínálat megismeréséhez tájékozódjunk az internet segítségével.

Milyen előkészületek szükségesek a homlokzati hőszigetelés munkálataihoz?

Ahhoz, hogy eldöntsük, hol kell a ház utólagos szigetelését elvégezni, érdemes egy hőtérképes vizsgálatot készíttetni a házról, mert a hőtérkép meg fogja mutatni, hol szökik a meleg a legjobban a házból, mit érdemes elsőként szigetelni, sőt még a hőhidakat is felfedi a hőtérkép.

Abban az esetben ha a hőtérkép szerint a homlokzat szigetelése következik, akkor előtte a nyílászárókat érdemes korszerű hőszigeteltre cserélni. A szigetelendő falazattól, a hőszigetelés céljától függően célszerű kiválasztani a homlokzati szigetelés anyagát, vastagságát és a márkáját.

 

Összegezve

 

Érdemes végiggondolni, hogy mivel a szigetelő anyag megvásárlása is jelentős költséggel jár, érdemes-e gyakorlat nélkül, saját magunk elvégezni az utólagos hőszigetelést és felvállalni az esetleges rizikót, hogy a befektetett  anyagköltség is elveszhet, ha a munka nem úgy sikerül, ahogy azt mi elterveztük. Bár az elvégzett munka díját megspórolnánk vele.