• Miután péntek este az izraeli hadsereg bejelentette a szárazföldi műveletek „kiterjesztését”, minden korábbinál nagyobb erőkkel kezdték bombázni a Gázai övezetet. Joáv Gallant védelmi miniszter szerint a háború újabb szakaszába lépett.
  • Ezzel egyidőben az ostrom alá vett területen megszűnt minden telekommunikációs és internetszolgáltatás, így a bent működő segélyszervezetek sem tudják felvenni a kapcsolatot a dolgozókkal. Emiatt egyelőre keveset tudunk a pusztítás mértékéről.
  • Az ENSZ-közgyűlés pénteken nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amivel haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet követel a Gázai övezetben. A dokumentum elítél minden erőszakot az izraeli és a palesztin polgári lakossággal szemben, követeli a túszul ejtett civilek szabadon engedését, és a segélyszállítmányok akadálytalan bejutását. Tizennégy ország szavazott nemmel, köztük Magyarország is.
  • A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint október 7-e óta 7703-an haltak meg az izraeli válaszcsapásokban. Köztük 3500 gyerek.