Szakított hátráltató múltjával Lehoczki, Törökország hőse

Lehoczki László és lánya, Binda Nikolett váratlan nyilatkozatot tett közzé a Facebookon. A mentőcsoport alapítója közleményében bejelentette, hogy 2023. május 25-én kilépett a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesületből az elmúlt több mint egy év történései alapján.

Az Egyesületet Binda Nikolett, nevelt lánya – aki a szakmai utódja is – több mint 5 éven át 2022. júliusáig elnökként vezette. Lehoczki László elmondta, hogy az Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy támogassa a 1999-ben alapított SPIDER Mentőcsoportot a Miskolc Város Önkormányzata által alapított közalapítvánnyal együtt.

László döntésének indokai között szerepel, hogy az Egyesület új vezetősége 2022. júliusától kezdve nem támogatja az általa vezetett Spider Mentőcsoport mentési tevékenységét. Véleménye szerint az Egyesület nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy a kutyás mentést és a kitűzött célokat elősegítse. Például nem az eredeti céllal újíttatja fel a Miskolc Város Önkormányzata által a kutyakiképzésre és mentési gyakorlatokra adományozott kiképzőpályát. A kiképzőpályát lezárták, a zárakat lecserélték, és az eszközök hozzáférhetetlenné váltak. A terület alkalmatlanná vált a kiképzésre és a mentési gyakorlatokra.

Teljes ellehetetlenítés

Ellentétben a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület Facebook oldalán közölt információkkal, Lehoczki László és Binda Nikolett saját forrásokból eredményesen dolgoztak a Hatay tartományban 2023. február 6-án bekövetkezett törökországi földrengés idején a Spider Mentőcsoport képviseletében. Az Egyesület nem támogatta őket. Az Egyesület letiltotta László riasztáshoz kapcsolódó elérhetőségeit a médiafelületeken, ami akadályozta a Spider Mentőcsoport munkáját.

Közleményében bejelentette, hogy mint a Spider Mentőcsoport alapítója és vezetője, eltiltja az Egyesületet attól, hogy Mancs és Hope, valamint saját képmásukat bármilyen módon használja. Továbbá nem engedélyezi a nevéhez és a Spider Mentőcsoport által elért eredményekhez való hivatkozást adománygyűjtésre vagy pályázati támogatás kérésére.

Ezen túlmenően, Binda Nikolett, aki Lehoczki László lánya és a Spider Mentőcsoport tagja, szintén megszüntette a tagságát a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesületben.

Összefoglalva, a Spider Mentőcsoport és az Egyesület közötti együttműködés ellehetetlenült. Lehoczki László pedig elhatárolódott az Egyesülettől. Az általa alapított Spider Mentőcsoport továbbra is működik és tevékenykedik Miskolc város támogatásával a rászorulók és bajbajutottak érdekében.

Lehoczki László oldalán köszönetet mondott a volt tanítványai által vezetett mentőcsoportoknak. Valamint mindazoknak, akik támogatták őt és segítették és segítik a mentési feladatok folytatását az elkövetkező időszakban. Emellett kifejezte háláját annak a hölgynek, aki területet biztosított a kutyakiképzéshez a kizárását követően.

Mancs Mentőkutya követőiért Alapítvány

Fotó: Lehoczki László Official