Fake? HOGYAN TERJEDT EL, HOGY A HAMÁSZ 40 CSECSEMŐT FEJEZETT LE EGY IZRAELI KIBUCBAN?

A híradások többsége az izraeli i24 televízió angol nyelvű helyszíni tudósítására alapozott. A csatorna riportere saját szemmel nem látta az áldozatokat, hanem arról számolt be, amit az ott lévő izraeli katonák mondtak neki: hogy addig körülbelül negyven csecsemő és kisgyerek holttestét találták meg, akik között voltak “levágott fejű” babák is.

 

A riporter által megszerzett információt (a kiskorú áldozatok számáról és arról, hogy milyen módon végeztek velük), máig nem sikerült független forrásból megerősíteni.

Korábbi cikkeinkben részletesen írtunk arról, hogy a háborús helyzetekben való tájékozódást megnehezíti, hogy a konfliktusban érintett felek a saját érdekeik mentén kommunikálnak, és hogy gyorsan változó, kiélezett helyzetben nagy az információs bizonytalanság. Ellenben a véres, erőszakos, érzelmekre erősen ható felvételek óriási sebességgel terjednek a közösségi médiában – függetlenül attól, hogy valós információról, bizonyíték nélküli állításokról vagy szándékos dezinformációról van szó.

Ebben a cikkünkben bemutatjuk,

  • hogyan kapta fel a csecsemők kivégzésekről szóló horrorisztikus beszámolót az internet,
  • és hogyan ágyazott meg a hír terjedésének, hogy az izraeli és az amerikai politikai vezetés eleinte tényként ismerte el a csecsemők lefejezését, később azonban visszavonta az ezzel kapcsolatos nyilatkozatokat.

Katonák mondták”

Október 7-én a Hamász több ezer fegyverese áttörte a palesztin területet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítést, és meglepetésszerű támadást indított a Gázától pár kilométerre fekvő dél-izraeli települések ellen. A támadássorozat több mint húsz helyszínt érintett, ahol becslések szerint több mint ezer embert öltek meg és további százötven embert raboltak el. Az egyik legsúlyosabb támadás a 750 lakosú Kfar Aza kibucot érte, ahol az izraeli katonák és a mentőalakulatok szerint a fegyveresek a több száz embert mészároltak le.

Az izraeli hadsereg három nappal a terrorista akció után, október 10-én közölte, hogy nagyrészt visszaszerezte az ellenőrzést a Hamász fegyveresei által megtámadott déli területeken. A bejelentés napján egy vezetett sajtótúra keretében az izraeli haderő körülbelül 50 külföldi és izraeli újságírót végigkalauzolt a terroristák célpontjává vált településeken. A terepszemlén a riporterek szabadon kérdezhették a helyszínen tartózkodó katonákat, a holttestek azonban le voltak takarva, így az áldozatokat saját szemükkel nem láthatták.

A kibucban történt pusztítást több nemzetközi hírcsatorna is dokumentálta és megosztotta a közösségi médiában, a tudósítások közül mégis a Tel Aviv-i i24 News hírcsatorna riporterének, Nicole Zedecknek a beszámolója keltette a legnagyobb figyelmet. Ő volt ugyanis az egyetlen riporter, aki a mentést végző katonák beszámolója alapján „negyven halott csecsemőt” említ az áldozatok között, illetve levágott fejű kisbabákról is beszél.

Zedeck október 10-én több alkalommal is élő kapcsolással jelentkezett a helyszínről. Az első videóban azt látjuk, ahogy a riporter végigjárja a feldúlt kibucot, ahol az izraeli haderő még az áldozatok számbavételét végzi.

„Az izraeli hadsereg szerint még nincsenek pontos számok [a tömeges áldozatokról], de beszéltem néhány katonával, akik elmondták, mit láttak, ahogy végigsétáltak a különböző házakon, különböző közösségeken. Csecsemők, levágott fejjel… – ezt mondták. Családok, akiket az ágyukban lőttek le…” – hallhatjuk Zedeck Kfar Aza-ból készített angol nyelvű riportjában, amelyet 12 millióan néztek meg azóta az X-en.

Zedeck következő bejegyzésében, amelyet pár órával később tett közzé, már pontosabb számokat mond a kiskorú áldozatok tekintetében: “körülbelül 40 csecsemőt vittek ki hordágyon” – hangzik el az élő kapcsolásban. Az i24 stúdiójának kérdésére Zedeck megerősíti ezt a számot, arra hivatkozva, amit a szombat óta a kibucban mentést végző katonáktól hallott.

Az esti órákban az i24 televízióban a hadsereg 71-es egységének parancsnok-helyettese, David Ben Zion is megszólalt, aki elmondta, hogy a terroristák “nőket és gyerekeket is lefejeztek”, az izraeli katonák azonban “erősebbek voltak a támadóknál”.

A híradás nyomán futótűzként terjedt el a közösségi médiában, hogy a Hamász lefejezte a kiskorú áldozatokat.

Ebben az Instagram-posztban például az szerepel, hogy a Hamászhttps://www.lakmusz.hu/hogyan-terjedt-el-hogy-a-hamasz-40-csecsemot-fejezett-le-egy-izraeli-kibucban/