Valószínűleg propaganda céljából viseltek testkamerákat a Hamász fegyveresei, de a megölt terroristák GoPro felvételei a háborús bűnök bizonyítékai lettek.

Az október 7-ei terrortámadás során megölt Hamász-harcosok holmijai közül előkerült egy füzet, amiben pontos leírások voltak arról, hogy hogyan kell használni a különböző fegyvereket, gránátvetőket és robbanóanyagokat. Sőt arra vonatkozó utasításokat is tartalmazott, hogy hogyan használják a fegyveresek a náluk lévő GoPro kamerákat – derül ki a CNN anyagából.

A Gázai övezetből Izraelbe betörő terroristák közül legalább hatan viseltek a testükre erősítve ilyen kamerát, feltehetőleg azért, hogy propagandaanyagot készítsenek. A megölt Hamász-fegyveresek kameráit azonban az izraeli katasztrófavédelem és hírszerzés emberei begyűjtötték, és azóta az azokkal rögzített felvételeket vizsgálják át alaposan.

Néhányat az így készült videók közül közzé is tett a Telegramon a South First Responders nevű izraeli önkéntes csoport, amelynek tagjai állításuk szerint elsőként értek oda a Hamász által megtámadott izraeli közösségekhez.

A Bellingcat és a Centre for Information Resilience kutatócsoportok elemzői több ilyen videót is geolokalizáltak, a CNN pedig független források segítségével nemcsak ezeknek, hanem még további felvételek helyszínét is be tudták azonosítani. Ez alapján készítették el az alább kattintható térképet, amely megmutatja az összes eddig közzétett terrorista-felvételt:

„Nem hiszem, hogy a Hamász azt akarta, hogy lássuk a civilek elleni támadásokról készült videókat” – mondta Gina Ligon terrorizmusellenes szakértő, aki a CNN számára elemezte a felvételeket.

Ez nem egyeztethető össze azzal a narratívájukkal, hogy ők Palesztina védelmezői – ez terrorizmus volt.

A videók valóban különösen megrázó módon, a Hamász harcosok nézőpontjából mutatják be a kegyetlen pusztítást. A felvételeken láthatóak nemcsak a túszejtések, de a civilek lemészárlása is. A részletesen dokumentált háborús bűnök aláássák a Hamász azon állítását, hogy harcosaik nem azzal a szándékkal léptek be Izraelbe, hogy civileket öljenek.

Az amerikai lap ugyanakkor azt is kiemeli, hogy ezek a videók azt is nyilvánvalóvá teszik, hogy Izrael mennyire felkészületlen volt a támadásra: tisztán látható, hogy a Hamász harcosainak nagy csoportjai az izraeli hadsereg ellenállása nélkül törtek át a gázai határon.